Het neefje van Suzanne-met-de-mooie-ogen

Thunbergia battiscombei komt uit tropische delen van Oost-Afrika en houdt dan ook van vocht en warmte. Zoals veel tropische planten heeft deze plant een lange bloeiperiode en bij ons bloeit hij de hele zomer met grote purperblauwe bloemen.

De gekromde bloem is van binnen zachtgeel en de kelkbladeren zijn bedekt met donzige klierharen. De plant vormt 1 tot 2 meter lange, kruidachtige stengels, die best wel wat steun kunnen gebruiken. Met voldoende vocht, voeding en een vorstvrije overwintering, heb je jarenlang plezier van deze prachtige kuipplant. Het plantengeslacht Thunbergia, genoemd naar de Zweedse botanicus Carl Peter Thunberg, is verwant aan Acanthus. Beide geslachten behoren tot de Acanthaceae. Thunbergia kennen we vooral van Suzanne-met-de-mooie-ogen, Thunbergia alata, de klimplant met de bekende gele bloemen en het donkere hart. Een mooi geslacht met veel onbekende en bijzonder fraaie soorten, zoals Thunbergia mysorensis, een spectaculaire klimplant die te zien is in de Leidse Hortus Botanicus…misschien een leuk uitstapje voor de vakantie!

Tijdens de module Kuipplanten van Plantenkennis Compleet wordt naast de diverse rijkbloeiende plantensoorten, ook de cultuurhistorie en de grote meerwaarde van deze plantgroep belicht.

Juist omdat we in deze coronazomer meer tijd besteden aan huis, tuin of balkon, deelt onze Plantenkennisdocent Ingrid van der Ven elke vrijdag een plantentip. Lees ook de eerder verschenen plantentips op onze Facebookpagina:Meconopsis betonicifolia  Clematis viorna
Saxifraga stolonifera
 

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht