Stralende papaver-achtige

Juist omdat we in deze coronazomer meer tijd besteden aan huis, tuin of balkon, deelt onze Plantenkennisdocent Ingrid van der Ven elke vrijdag een plantentip. Deze week een vrolijke zonliefhebber: Eschscholzia californica.Slaapmutsje heet deze stralende papaver-achtige. De kelkblaadjes blijven namelijk half over de ontluikende bloem steken, als een soort mutsje en de bloem sluit bij minder zonlicht. De soort is eenjarig in koele streken en meerjarig in warmere. Van California tot aan Mexico, waar Eschscholzia californica van nature groeit, zijn bepaalde velden jaarlijks massaal bedekt en het effect is indrukwekkend. Als eenjarige is deze soort bij ons op tal van manieren toe te passen, bijvoorbeeld als tijdelijke beplanting, wanneer de bestemming van een locatie nog onzeker is. Weinig plantgroepen zijn zo dynamisch als de een- en tweejarigen en helaas wordt die dynamiek nog altijd te weinig benut.

Eschscholzia californica kun je probleemloos zaaien op een open en zonnige plek, liefst weinig bemest. Het kost bijna niets, het levert insecten heel veel stuifmeel en het effect is overweldigend mooi!

Meer over dit plantengeslacht wordt behandeld tijdens de module Een-, tweejarigen van Plantenkennis Compleet.

Lees ook de eerdere plantentips die verschenen op onze Facebookpagina of op de website van Tijdschrift De Tuin:Dahlia ‘Bishop of Llandaff’

Phlomis russeliana
Styrax japonicus  
 

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht