“Een StageProject is ideaal als voorbereiding op het examen”

"Het ontwerpvak is een ambacht en dat leer je alleen door het veel te doen." Om studenten Tuinarchitectuur extra praktijkervaring te bieden, zijn we in 2019 gestart met de StageProjecten: concrete tuinontwerpopdrachten die worden uitgevoerd door studenten, onder begeleiding van een stagebegeleider. Ook nu in ‘coronatijd’ kunnen deze projecten doorgaan zoals we gewend zijn. Het enige verschil is dat student, opdrachtgever en stagebegeleider op afstand of afzonderlijk de tuin bekijken. Alle afspraken en begeleiding vinden verder telefonisch en online plaats. Vanaf deze maand zetten we elke week een StageProject in de schijnwerpers. Vandaag het ontwerp van student Anetta Gerding.

Anetta: “Met de StageProjecten krijgen studenten van de vakopleiding Tuinarchitectuur de mogelijkheid extra praktijkervaring op te doen. Voor mij is het maken van een tuinontwerp voor een echte opdrachtgever een heel goede voorbereiding op het examen. Stagebegeleider Peter Kroesen stelde mij voor aan een opdrachtgever in Voorschoten. Ik mocht voor hen een ontwerp maken voor de voortuin.”“De wens van de klant was een ontwerp voor een aansprekende voortuin en entree waarbij de woning meer tot haar recht komt. Vanuit de woning wil men enerzijds graag uitzicht op de laan waaraan de woning ligt, anderzijds ook voldoende privacy. Daarnaast moet er ruimte zijn voor twee parkeerplaatsen en indien mogelijk hergebruik van de bestaande bestrating. Het moodboard laat veel lichte kleuren zien en groenblijvende beplanting zoals heesters, skimmia en rododendron.


Visie en keuzes

De strakke lijnen van de woning wilde ik benadrukken, dat was het uitgangspunt voor mijn ontwerp. Ik heb daarom uitsluitend gewerkt met horizontale en verticale rechte lijnen, zowel in bestrating als in plantvakken. Om voldoende vrij uitzicht te behouden en tegelijkertijd privacy, heb ik gekozen voor het plaatsen van kozijnen op minimaal twee pekken; één met de oude perenboom en één met bijvoorbeeld een kunstwerk of strakke, moderne plantenbak. Verder waren de bewoners enthousiast over mijn voorstel de parkeerplaatsen zoveel als mogelijk uit het zicht van de woning te houden door ze te laten verzinken in de tuin.”

Peter Kroesen: “Tijdens de opleiding Tuinarchitectuur laten we studenten veel tekenen, veel ontwerpen. Het ontwerpvak is een ambacht en dat leer je alleen door het veel te doen. Het maken van een tuinontwerp voor een echte opdrachtgever maakt de StageProjecten heel waardevol. Zowel voor studenten met een creatieve of groene achtergrond als voor studenten uit een heel andere branche. Alle stappen die nodig zijn voor het maken van een afgerond ontwerp, komen namelijk aan bod. Van het inventariseren van de wensen van de klant, het onderzoeken van factoren als bodemgesteldheid, tot en met het uiteindelijke ontwerp. Anetta heeft dat heel goed gedaan. Zowel de afstemming met de klant als het vertalen van hun wensen naar een duidelijke visie. Door de lijnen van de woning te laten terugkomen in de tuin, is het een mooi geheel geworden. Tegelijk straalt het ontwerp een prettige en natuurlijke sfeer uit.


Eindproduct 

Elk StageProject sluiten we af met een concreet eindproduct, inclusief alle tekeningen en een beplantingsplan. Alles zo compleet mogelijk, zodat een hovenier er mee aan de slag kan.”

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht