Corona en Anemone

Bij Corona dacht ik voorheen altijd meteen aan een Anemone-soort. Dit is sinds de uitbraak van het coronavirus wel anders. Momenteel bepaalt de ontwikkeling van dit besmettelijke virus of geplande activiteiten kunnen doorgaan. Als gevolg van de aangescherpte overheidsmaatregelen van zondag 15 maart jl. komt nu helaas ook de geplande excursie naar de Keukenhof te vervallen. Desondanks is hier de oorspronkelijke blog over bollen en knollen te lezen. Te beginnen met die anemoon.


Anemone coronaria

Corona

In de naam Anemone coronaria zit het woord corona. Corona betekent in het Latijn letterlijk kroon of krans en wordt, bij een cirkelvormige structuur, toegevoegd aan wetenschappelijke namen. Covid-19 behoort tot de groep coronavirussen die allemaal een krans hebben rond de virusdeeltjes. In de plantenwereld is een corona een cirkelvormige structuur in de bloemkroon. Het kan een krans van meeldraden zijn, een ringvormige vlek of een complete kroonvormige structuur, zoals de bijkroon van een Narcis. De Anemone coronaria heeft een opvallende krans van meeldraden en vaak een ringvormige vlek. Dat maakt deze soort heel herkenbaar.

Andere planten met corona in de wetenschappelijke naam zijn bijvoorbeeld de kruidachtige plant Lychnis coronarius, prikneus in het Nederlands, of de heester Philadelphus coronarius, de boerenjasmijn. Ook bij deze planten heeft de naam te maken met een kroonvormige structuur. Maar goed, om bij de planten van de excursie te blijven, zowel diverse Anemone als Narcissussoorten zijn natuurlijk te bewonderen in de Keukenhof, samen met heel veel andere prachtige bollen en knollen. En hopelijk krijgen we daarmee weer mooie associaties bij het woord corona.

 
De bijkroon, ofwel corona van Narcissus

Bollen en knollen: verrassend veelzijdig

De excursie Keukenhof wordt jaarlijks georganiseerd, in aansluiting op de module Bollen en knollen van de cursus Plantenkennis Compleet. Tijdens deze module leren we veel over deze bijzondere plantgroep en opvallend is de enorme veelzijdigheid. Van tere lage soorten tot hoge flamboyante soorten en uit alle werelddelen. Opvallend is ook dat er voor alle seizoenen soorten te vinden zijn. Tijdens deze excursie richten we ons natuurlijk op de voorjaarsbloeiende soorten en waar beter dan in het wereldberoemde bollenpark de Keukenhof.

 
Keukenhof 2019

Toepassing

Door het kijken naar planten leer je veel. In de Keukenhof worden jaarlijks nieuwe beplantingsplannen gemaakt, waardoor ieder jaar andere mogelijkheden worden getoond. Zoals met vele plantgroepen, is er bij de toepassing van bollen en knollen ook sprake van verschillende trends. Een aantal decennia geleden werden bloembollen voornamelijk toegepast per soort. Grote groepen van een enkele soort werden in bepaalde patronen gerangschikt. Steeds meer is er een voorkeur voor een natuurlijke beplanting, waarbij bollen en knollen gemengd worden of worden toegepast in combinatie met vaste planten, bomen en heesters. Met name de stinsenbollen zijn geschikt voor verwildering en passen in een duurzame beplanting. Ook hiervan zien we mooie voorbeelden in de Keukenhof.

 
Eranthis hyemalis, de winterakoniet, is een echte stinsenplant

Excursie geannuleerd

Bollenexpert Miek Stap is kind aan huis in de Keukenhof en haar expertise vormt dan ook een absolute meerwaarde voor de excursie die wij jaarlijks met haar organiseren. Door de aangescherpte coronamaatregelen op 23 maart jl. zal de Keukenhof dit jaar in het geheel niet opengaan. Een enorme teleurstelling en een financiële strop voor velen. Extra bewonderenswaardig is de veerkracht te zien met deze actie: "Als jij niet naar de Keukenhof kunt komen, brengen wij de Keukenhof naar jou! Kijk mee naar de mooiste plekjes van het park op dit moment.🌷" 

En, blijf ondertussen genieten van de natuur in (stads)parken, velden en langs wegen!  

 

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht