Enthousiasme en verwondering bij excursie Pinetum Blijdenstein

“Er is een wereld voor me opengegaan na de lessen Coniferen en deze mooie excursie!” en “Ik kijk nu heel anders naar deze plantgroep en ga zeker meer naaldbomen toepassen!”, zijn enkele van de vele enthousiaste reacties van plantenkennis cursisten, na deelname aan de excursie Pinetum Blijdenstein en het volgen van de bijbehorende lessen. Vanwege de grote belangstelling waren er dit jaar twee excursiedagen georganiseerd en ondanks het koude novemberweer, waren het twee mooie en leerzame dagen.
Verhalen over planten uit alle werelddelen

Een waardevolle bijdrage aan de excursie, vormde de rondleiding door Hans van Roon, beheerder van het Pinetum. De vele verhalen die hij met warmte en humor deelde, waren heel informatief en onderhoudend. In het sfeervolle bezoekerscentrum vertelde Hans eerst over het ontstaan van het Pinetum, de oprichting door de bankier B.W. Blijdenstein, begin 1900 en de belangrijke ontwikkelingen door de jaren heen. De oorspronkelijke ontwerptekening van Hendrik Copijn uit 1929 was heel interessant om te zien. Daarna werden we buiten rondgeleid langs bekende en minder bekende naaktzadigen en in de kassen zagen we allerlei bijzondere en zeldzame planten, zoals de in 1994 in Australië ontdekte Wollemia nobilis.Schaal en beleving

Het ervaren van de enorme diversiteit was indrukwekkend. Naaktzadigen zijn vaak planten die er jaren over doen om in hoogte en vorm te ontwikkelen. Het bezoek aan Pinetum Blijdenstein zorgde dan ook voor een extra dimensie, door inzicht in de schaal van de vele woudreuzen en de beleving van textuur, geur en sfeer. Ook de vele aanwezige varens en andere sporenplanten, die we tijdens diverse modules hebben behandeld, gaven een goed beeld van de ontwikkeling van het plantenrijk en de theorie van de lessen. Pinetum Blijdenstein vormt dan ook het bewijs dat wanneer planten op de juiste manier worden gecombineerd, vanuit een zorgvuldig bepaalde visie en context, dit leidt tot een harmonieuze beplanting met een grote belevingswaarde.Dr. Costerustuin

Na de lunch brachten we een bezoek aan de Costerustuin. De tuin ligt op loopafstand van het Pinetum en is een echte educatietuin, opgericht in 1920 door, hoe kan het ook anders, de bioloog Jan Costerus. Het is een tuin met een zeer gevarieerde beplanting en de moeite waard om ook in andere jaargetijden te bezoeken, vooral vanwege de vele kruidachtige plantensoorten. Ons bezoek was vooral bedoeld in aanloop op de komende module Winterkenmerken, een module gericht op herkennen van bladverliezende houtige gewassen in de winterperiode. Schors, vrucht- en bladrestanten en natuurlijk knopstand gaven inzicht in de verschillende plantensoorten.In aansluiting op eerder behandelde modules, zoals de Bladverliezende heesters, Bomen en Rozen, konden we kennis ophalen door het bekijken van o.a. Liriodendron tulipifera, Tetradium danielii, Citrus trifoliata en diverse botanische rozen.

Een mooie afsluiting van de excursie, waarbij een groot aantal modules van Plantenkennis Compleet aan bod zijn gekomen. Voldaan en vele impressies rijker, gingen we huiswaarts.

Met dank aan Miek Stap voor het delen van fotomateriaal.

Meer lezen over de plantensoorten die aan bod komen tijdens de lessen Plantenkennis Compleet? Mijn vorige blog ging over De Wondere Wereld van de Oerplanten.

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht