De Wondere Wereld van de Oerplanten

Jaarlijks wordt als onderdeel van de cursus Plantenkennis Compleet, de excursie Pinetum Blijdenstein georganiseerd. Het vormt een aanvulling op de module Coniferen. Het woord conifeer doet menige wenkbrauw fronsen, dus hoogste tijd om alle vooroordelen aan de kant te zetten en een juist beeld te krijgen van deze oerplanten! Want ze zijn niet alleen architectonisch en imposant, maar vaak ook aaibaar en sierlijk. De Coniferales, letterlijk kegeldragers, omvat een ongelooflijk diverse groep planten, zoals bijvoorbeeld ceders en dennen.Oerplanten

Driehonderd miljoen jaar geleden bestonden deze planten al op aarde, dus ver voor de mens. Zij leefden samen met de dinosaurussen en allerlei sporenplanten, waarvan we sommige soorten nog op aarde kunnen tegenkomen. Bloemplanten bestonden toen nog niet. De Coniferales waren namelijk de eerste zaadplanten en gebruikten de wind voor de verspreiding van hun naakte zaden. Deze oerplanten waren bestand tegen het veranderende klimaat op aarde. Van een constante warme en vochtige wereld, waar enorme varens en paardenstaarten (Equisetum soorten) groeiden, ontstond een kouder en droger klimaat. De Coniferales, met hun smalle naalden en platte schubben waren volledig aangepast aan deze omstandigheden. En ook in ons huidige klimaat zijn het oer-overlevers.

Groeiende trend

De laatste jaren is er meer oog voor de vele voordelen en sierwaarden van deze plantgroep. De talloze cultivars en dwergvormen maken het eenvoudig om voor elke plek een geschikte soort te vinden. Potten en bakken met fraaie dwergdennen zijn de trend van dit moment. Logisch, want ze zijn vaak wintergroen, onderhoudsvriendelijk en passen bij veel eigentijdse stijlen. Van staalblauwe naaldtinten tot frisgroene schubvormen, van brede tot smal opgaande groeivormen en ook met vele kleuren bloeikegels, zoals paarsblauwe of helder rode. Kortom, eindeloos veel verscheidenheid.

Pinetum Blijdenstein

Pinetum is een ander woord voor naaldbomentuin, meestal een verzameling naaktzadigen in de vorm van een botanische tuin. En waar kun je beter kennis maken met deze plantgroep, dan in een Pinetum. Het Pinetum Blijdenstein in Hilversum een bijzonder sfeervolle tuin en omvat een fraaie collectie naaktzadigen. Ook de vele varen soorten en andere oerplanten geven een goed beeld van de evolutie. Zoals gezegd vormt de excursie een onderdeel van de module Coniferen van Plantenkennis Compleet, maar de oud-cursisten, die nog niet in de gelegenheid waren om deel te nemen, zijn ook dit jaar uiteraard welkom.

Gratis proefles

Ben je nieuwsgierig geworden? Je bent van harte welkom om een gratis proefles te volgen bij onze cursussen plantenkennis. Wil je mee met deze excursie, maar volg je nog geen plantenkennis? Aanmelden voor de module Coniferen is nog mogelijk. De twee lessen worden deze en volgende week gegeven. Kijk voor de data op de website. Heb je nog vragen, mail gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht