Klimaat, processierupsen en andere plagen

Extreme weersomstandigheden, invasies van exotische soorten en plagen als buxusmot en eikenprocessierups. De jeuk is inmiddels weg maar volgend jaar begint het feest gewoon weer opnieuw. Bestrijden!, is de eerste reactie vaak. Weg met die plaagbeesten. Ten koste van alles! Gif? Dat moet dan maar want dit kan zo niet langer.

Met gif als bestrijdingsmiddel doodt je echter niet alleen de ‘plaag’ maar ook natuurlijke vijanden als koolmezen, waardoor er meer rupsen komen, er weer meer gif wordt ingezet, etc. Er ontstaat een neerwaartse spiraal. Gebruik van gif heeft impact op het hele ecosysteem en het voedselweb. Gif is een korte termijn-ingreep met grote gevolgen, dergelijke bestrijdingsmiddelen werken uiteindelijk averechts.


Koolmees eet processierupsen

Het gebrek aan biodiversiteit en natuurlijke vijanden is misschien wel het grootste probleem. De insectenpopulaties zijn de afgelopen decennia met 70 tot 80 procent verminderd. De natuur is uit balans. De opmars van natuurlijke bestrijding en ophangen van koolmeeskasten is – hoe goed bedoeld ook – echt niet voldoende om alles te herstellen na het plegen van zoveel jaren roofbouw. Terwijl als je kijkt naar het huidige (maai)beheer, monoculturen, plastic gras, vervuiling, gifgebruik, onwetendheid en de tuin-mode (!), dan weten we, dáár valt nog veel te halen. We moeten verder kijken. Naar de oorzaak, waarom zijn er zoveel processierupsen? Waar zit dat gat in het ecosysteem? Wat doen we verkeerd? Pas als we het snappen kunnen wij mensen misschien iets betekenen.

Leren van de natuurEn de klimaatverandering? Ontkennen of niet, we hebben er wel mee te dealen. We kunnen allerlei technologische of vernuftige systemen ontwikkelen (CO2 opslagsystemen?), maar het antwoord is er al. Als we kijken naar hoe natuurlijke processen werken, kunnen we daar van leren. De natuur ‘werkt’ al zo lang. Wij mensen denken dat we de natuur moeten beheren en beheersen maar de natuur beheert zich prima zelf. Interessant is om te kijken hoe we de natuurlijke processen kunnen inzetten voor onze menselijke behoeftes.Inclusieve tuin in Appeltern

Ecologisch systeem

Want een goed werkend ecologisch systeem is echt niet alleen voor links, rechts of natuurfreaks, het is van levensbelang! Het goede nieuws, op kleine schaal kunnen we al veel doen. Te beginnen in de eigen tuin. Niet tegen de natuur in maar met de natuur mee werken. Het klinkt misschien simpel, maar als je natuurlijke en ecologische processen beter leert begrijpen, is er veel mogelijk.


Futuristisch ontwerp van Vo Trong Nghia Architects

Duurzame tuin

In de cursus Toekomstbestendig Ontwerpen kijken we naar die processen, onze invloed daarop en waar we als tuin- en landschapsontwerpers meerwaarde kunnen bieden. We gaan op een praktische manier in op verschillende theoretische aspecten rondom bodem, klimaat, ecologie, biodiversiteit en duurzaamheid. We leggen een stevige basis om de opgedane kennis direct toe te passen in gesprekken met opdrachtgevers en het ontwikkelen van een duurzame tuin. Jouw ontwerpen kunnen zo geïnspireerd raken door natuurlijke ecosystemen en zijn daardoor beter bestand tegen klimaatverandering of opkomende plagen. Buxusmot tot daar aan toe, but not in my backyard.

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                       

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht