Cephalanthus, ultieme allrounder

Zomer 2019, wat een extremen aan hitterecords en hoosbuien! Het zelf ervaren van klimaatverandering blijkt toch wel confronterend en we puffen en plonzen wat af. En als gepassioneerde groenprofessionals vragen we ons af of er wel planten bestaan die tegen dergelijke extremen kunnen. Bestand tegen zware regen, hitte, afwisselend natte en droge bodem, met ook nog prachtige bloemen, fraaie vruchten en een mooie herfstkleur? Jazeker, ze bestaan wel degelijk, Cephalanthus occidentalis is namelijk zo’n plant. 


De bloeiperiode loopt vanaf juni vaak tot in augustus


Cephalanthus occidentalis, kogelbloem

Kogelbloem heeft vele kwaliteiten, maar is vreemd genoeg nog tamelijk onbekend. Hij behoort tot de Sterbladigenfamilie, de Rubiaceae, verwant aan de koffieplant (Coffea arabica) en Lievevrouwebedstro (Galium odoratum). Deze bladverliezende heester komt uit het oostelijke deel van de Verenigde Staten. Daar kan hij 6 meter hoog worden; hier niet meer dan 1,5 tot 2 meter hoog. Het is een gemakkelijke, onderhoudsvriendelijke plant die weinig tot geen snoei nodig heeft. Hij kan het wel heel goed hebben en mocht hij te groot worden, verdraagt Cephalanthus zelfs diepe snoei en past daarom in nagenoeg elke tuin.


De fraaie en geurende bloemen trekken veel bijen en vlinders aan


Naam en kenmerken

Met zijn kogelronde bloemen doet hij zijn Nederlandse naam kogelbloem eer aan. En ook de wetenschappelijke naam is gebaseerd op de bloemvorm, Cephalanthus is Grieks voor hoofd en bloem. Het is een echte zomerbloeier, juni-juli (vaak tot in augustus). De ragfijne en geurende bloeiwijze bestaat uit een rond bloemhoofdje met ver uitstekende meeldraden. Een opvallend mooie verschijning die veel bijen en vlinders aantrekt. Daarna volgen de fraaie kogelronde, rode vruchten. Het frisgroene blad heeft rode nerven en bladstelen; het staat in kransen van drie of tegenoverstaand aan de twijg. In de herfst verkleurt het blad naar een warme bronzen of gouden gloed.


De kenmerkende ronde vruchten, de rode bladstelen, het rood generfde blad en de herfstkleur

Wadi’s en wisselende waterstand

Cephalanthus occidentalis verdraagt zowel zon als lichte schaduw. In land van herkomst groeit hij van nature op vochthoudende plaatsen, vaak in moerassen. Toch verdraagt hij ook tijdelijke droogte en dat maakt hem zeer geschikt voor beplanting in een wadi. Bij hevige neerslag kunnen waterbuffers en infiltratievoorzieningen wateroverlast voorkomen. Het loskoppelen van regenpijpen en het creëren van tijdelijke wateropvang, geeft regenwater de kans om geleidelijk te infiltreren in de bodem. Dit ontlast ons rioolstelsel en voedt tegelijkertijd het grondwaterniveau, zodat meer waterreserves voor drogere periodes ontstaan. Voor beplanting is een sterk wisselende waterstand vaak erg lastig. Een plant, zoals Cephalanthus occidentalis, die deze omstandigheden wel verdraagt, past in de hedendaagse oplossingen van hemelwaterbeheer en is daarom zeer waardevol. Kogelbloem kun je dan ook in vele opzichten bestempelen als een ultieme en toekomstbestendige ‘allrounder’.


De habitus

Module Bladverliezende heesters

Bij de vierdelige module Bladverliezende heesters van de cursus Plantenkennis Compleet, komen veel meer bladverliezende heesters aan bod. Deze module is gesplitst in twee voorjaarslessen en twee najaarslessen en start weer op 29, 30 en 31 augustus. Alle modules van deze cursus zijn apart te volgen. Kijk op de website voor ons aanbod of mail naar plantenkennisdocente Ingrid van der Ven Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie en/of vragen. Graag tot ziens!

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                       

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht