Privacy en (natuurlijke) schaduw in je tuin

Vrij en beschut kunnen genieten in een groene omgeving staat voor de meeste tuineigenaren bovenaan bij het (her)inrichten van de tuin. Logisch, ga bij jezelf maar na. Privacy en groen zorgen voor rust en ontspanning, voor het even kunnen ontvluchten van de drukte. Daarnaast speelt veiligheid een rol. Onderzoek wijst uit dat mensen zich onveiliger zijn gaan voelen in de openbare ruimte. De tuin kan dus dienen als perfecte uitvalsbasis voor optimale privacy en ontspanning. Maar hoe kun je dat creëren? 

Groene mogelijkheden

Hagen, (lei-)bomen of hogere beplanting zijn middelen om een natuurlijke afscheiding te maken en de tuin in te kaderen. In veel gevallen worden wintergroene soorten gebruikt om jaarrond een besloten en aantrekkelijke tuin te creëren. Bij wintergroene soorten kun je kiezen voor Taxus, Rododendron, Laurier, Buxus of bijvoorbeeld Hedera. Hoger groen zorgt daarnaast ook voor schaduw.


Haag van coniferen. In deze haag zijn twee soorten verwerkt, een groene en bonte variant. Chamaecyparis lawsoniana.

Maar vergeet niet, planten en bomen hebben tijd nodig om te groeien. En, de prijzen van planten, struiken en bomen zijn gebaseerd op het aantal groeijaren. Houd daar bij de realisatie van een nieuwe tuin rekening mee. Als je direct wilt kunnen genieten van de beschutting van een groene haag, kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld Mobilane kant-en-klaar hagen, een van de laatste ontwikkelingen waarbij volwassen groen wordt ingeplant.

Constructies

Naast beschutting van bomen, hagen en planten, kun je ook denken aan constructiemogelijkheden als overkapping, schutting, pergola of tuinmuur. Het is vaak een uitdaging om een besloten ruimte zo groot mogelijk te laten lijken. Vormen, materiaalkeuzes, locatie en afmetingen zijn daarvoor bepalende factoren. Hout geeft een warme, gezellige uitstraling terwijl een gestucte stenen tuinmuur een strakke en moderne look kan geven.


Zogenaamd schapenhek, meestal gemaakt van kastanje hout. Halfhoog en transparant.

Naast constructieve elementen kunnen andere schaduwvormers als schermen of schaduwdoeken ook voor privacy zorgen. Een stijlvol voorbeeld is SunSquare, een oprolbaar zonnezeil dat zorgt voor zon- en regenwering.

Van élke tuin, ongeacht afmeting en ligging, kun je een veilige thuishaven maken. Misschien wil je zelf aan de slag – al dan niet met behulp van een (aanvullende) workshop of opleiding. In andere gevallen is het advies van een tuinarchitect de moeite waard. Hij of zij ziet kansen waar je zelf wellicht nog niet aan hebt gedacht. Het levert ongetwijfeld extra mogelijkheden op. 

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht