Albizia julibrissin

De Nederlandse naam van deze sierlijke boom luidt Perzische slaapboom en voert ons in gedachten meteen naar verre oorden, zwoele zomeravonden en dromerige sferen. Heel passend, zo aan het begin van de zomervakantie. Albizia julibrissin is een schitterende, zomerbloeiende boom, die heel geschikt is voor tuinen en parken. De breed-spreidende kroon vormt samen met het ragfijne, frisgroene blad een fraaie, natuurlijke parasol. Eronder, is het op een zonnige zomerse dag heerlijk vertoeven in het gefilterde zonlicht, vooral in ons warmer wordende klimaat.

Afbeelding 1. De ontluikende bloemen en het varenachtige blad.

Land van herkomst, benaming en eigenschappen

Het varenachtige, evengeveerde blad sluit in de avond, vandaar de Nederlandse naam Perzische slaapboom. Perzië, het huidige Iran, is slechts een onderdeel van het uitgestrekte, natuurlijke verspreidingsgebied van deze boom, dat namelijk via het westen van Azië tot aan Korea loopt.  Albizia julibrissin is in de achttiende eeuw door Italiaanse edelman Albizzi in Europa geïntroduceerd en julibrissin betekent “zijden bloem”. De zijdeachtige bloemen zijn heel fijn van structuur, net opstaande poederkwastjes met hun clusters van gekleurde, ver uitstekende meeldraden. Ze worden druk bezocht door vlinders en bijen vanwege de rijke nectar. Al zijn ze niet direct herkenbaar als lid van de Vlinderbloemenfamilie, de Fabaceae, ze hebben wel de kenmerkende peulen. Deze zijn net als bij Wisteria (Blauwe regen) en Laburnum (Gouden regen) giftig, blijven lang aan de boom en geven ook in de winter sierwaarde.

 

Afbeelding 2. De bloeiwijze, het evengeveerde blad en de peulen.

Standplaats en klimaatverandering

De hoogte van de volwassen boom varieert van 5 tot 8 meter. Althans, hier in Nederland. In subtropische gebieden kan hij 15 meter worden en vooral in warme gebieden is het een tamelijk snelle groeier. Grote delen van Azië hebben warme, vochtige zomers en koude, droge winters. Vorst tot -12°C kan hij in principe wel verdragen, maar onze natte winters in combinatie met perioden van vorst vormen soms een probleem. Een zeer doorlatende grondsoort en een beschutte plek helpen om vorstschade te voorkomen.

 

Afbeelding 3. De habitus, ofwel de natuurlijke groeivorm.

Ons stedelijke gebied is meerdere graden warmer dan het open landschap en ook de toenemende ‘global warming’ zorgt voor steeds hogere temperaturen. Deze omstandigheden vragen om beplanting die van nature hiervoor geschikt is. En in steden en dichtbebouwde gebieden zijn bomen bij uitstek belangrijk, vanwege hun ecologische waarde en hun regulerende werking t.a.v. van fijnstof, warmte en geluid. Albizia julibrissin is uitermate geschikt voor beplanting in het stedelijk gebied en verdraagt tijdelijke droogte uitstekend. Hij bloeit mooi bij veel zon en warmte en is door zijn bescheiden afmeting prima in de meeste tuinen en plantsoenen toe te passen.

 

Afbeelding 4. Toepassing in diverse tuinen in Hilversum

Vormen en cultivars

Naast struik- en boomvormen, wordt Albizia julibrissin ook vaak als meerstammige boom aangeboden. De bloei valt voornamelijk in juli en augustus en er zijn cultivars met roze, witte, rode en zelfs zachtgele bloemen. ‘Rosea’, met diep roze bloemen, staat bekend als een van de meest winterharde soorten voor ons klimaat. Ook zijn er cultivars met prachtig roodbruin blad, zoals ‘Summer Chocolate’.

 Afbeelding 5. De cultivar 'Summer chocolate'.

Module Bomen

Meer bomen komen aan bod bij de driedelige module Bomen van de cursus Plantenkennis Compleet. Deze module is gesplitst in een voorjaarsles en twee najaarslessen en start weer op 26, 27 en 28 september. Alle modules van deze cursus zijn apart te volgen. Lees hier meer of mail naar plantenkennisdocente Ingrid van der Ven Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie en/of vragen. Graag tot ziens!

 

Fotomateriaal: Ingrid van der Ven en Gabor Ajtay (GA)

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht