Voor de klas!

Naast twintig jaar ervaring in het ontwerpen en aanleggen van tuinen, geef ik af en toe een gastles of cursus, want genoeg praktische kennis om te delen. Sinds begin dit jaar ben ik bovendien gestart als docent Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie. Het ontwerpvak overbrengen in een volledige opleiding is voor mij een nieuwe uitdaging. Maar wat vind ik het leuk!

Ik kom er steeds meer achter hoe veelzijdig lesgeven is en dat het niet alleen gaat over kennisoverdracht. Het gaat namelijk ook over groepsprocessen, individuele processen, inzet, enthousiasme, inspiratie, begeleiding, enz. Als docent ben je ook een soort van coach; cursisten zelf laten nadenken, motiveren, door onzekerheid laten gaan, vrij tekenen en ontwerpen, feedback geven, uit de comfortzone halen. Ik vraag ze voor de groep om de plannen te presenteren, want communiceren (tekenen én presenteren) is een groot onderdeel van het ontwerpvak. 


Verfrissend en inspirerend


Een goede voorbereiding is het halve werk, zo kan ik op de lesdag zelf alert en scherp zijn. Komt alles aan bod? Wat is er nodig? Voelt iedereen zich gezien? Hoe gaat de groep? Hoe gaat het individu? Zorgen voor afwisseling, kennisoverdracht en natuurlijk de spanningsboog in de gaten houden. Ik merk hoe ontzettend leuk ik het vind om te doen en te leren van en met elkaar. Want ook ik word geïnspireerd tijdens de lessen. Naast het lesgeven blijf ik tuinen ontwerpen en dan is het heel verfrissend om nieuwe input te krijgen van de studenten.“Zelf maak ik in mijn beplantingsplannen altijd een combinatie van eetbare vaste planten en sierplanten.” 


Kennis uitwisselen 


Ik vind het verrassend om de vooruitgang en ontwikkeling van de studenten te zien en de kwaliteit die in sprongen omhoog gaat tijdens de opleiding. Het niveau ligt hoog en ook de energie en het enthousiasme waarmee studenten aan de slag gaan. Naast het lesgeven vind ik het fijn en belangrijk om tijdens het vakoverleg te kunnen brainstormen met de andere Tuinarchitectuurdocenten. We wisselen kennis en ervaringen uit en scherpen de lesstof aan waar nodig. Twee keer per jaar organiseert de OntwerpAcademie daarnaast ook een didactische training voor alle docenten gezamenlijk. Ook heel nuttig en leerzaam! Alles wat nieuw is vind ik leuk, maar er valt altijd nog veel te leren. Sowieso heb ik de smaak inmiddels helemaal te pakken, in juni ben ik gestart met mijn tweede groep Tuinarchitectuur!

In september start er weer een nieuwe opleiding Tuinarchitectuur. Aanmelden kan via de website. Je kunt ook eerst een proefles volgen.

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht