SketchUp verschalen

Wanden willen we vaak van een kleur of textuur voorzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een textuur van bakstenen. Omdat te kunnen doen heb je eerst een wand of vlak nodig waarop je de textuur kunt aanbrengen. SketchUp verschalen gaat hier dieper op in.

Lees meer

Winterkenmerken deel 1

De eerste nachtvorst van de naderende winter is een feit. Langs het tuinpad knikken de bloemstelen van Helleborus niger lichtjes door. Op de zoet geurende, fijne roze bloempjes van Viburnum bodnantense ‘Dawn’ ligt een laagje rijp. Ik moet denken aan een zin vanmorgen op internet: “het tuinseizoen is weer voorbij”, maar hoezo voorbij? In de natuur gaat het leven door…

Lees meer

Ontwerpen met de computer

“Ontwerpen met de computer gaat veel sneller” is een argument dat deelnemers aan de basiscursus SketchUp nogal eens laten horen. Het tweede argument dat daar vrijwel direct achteraan komt is dat een met de computer gemaakt tuinontwerp veel professioneler toont. Beide argumenten zijn net zoveel waar als niet waar.

Lees meer

Verleidend fruit

Sappig, zoet en aromatisch fruit: een heerlijke verleiding. Vol met vitaminen en mineralen, natuurlijk staat het hoog op het lijstje van gezonde lekkernijen. Het zelf kunnen oogsten van eigen gekweekt fruit geeft velen van ons nog een extra dimensie. Maar waarom maakt een plant eigenlijk zo’n verleidelijke lekkernij?

Lees meer

Maatwerk

In de zomervakantie periode is één van die momenten in het jaar dat we doorgaans meer aanvragen krijgen dan gewoonlijk. Veel van deze mensen weten gewoon wat ze willen, maar er komen naar mijn gevoel een groeiend aantal aanvragen binnen van mensen, die opzoek zijn naar maatwerk. 

Lees meer

Natuur- of Cultuurgebied

Soms kun je wandelend of fietsend door een natuurgebied blij verrast worden door bijzondere plantensoorten. Meestal zijn dat inheemse soorten, daar zorgen onze bos- en natuurbeheerders voor. Maar tot mijn grote verbazing kwam ik laatst een aantal onverwachte exoten tegen.

Lees meer

Verslag Vakexcursie Boskoops Glorie

Het is 09.45 uur, de zon schijnt en de hemel is strak blauw… wat een uitgelezen dag voor een vakexcursie van de OntwerpAcademie! Onze gids vandaag is Stef Groenleer, een zeer ervaren docent groenvoorziening. Hij neemt ons vandaag mee langs 5 Boskoopse bedrijven. De tweede groep, onder leiding van Dolf Houtman, doet dezelfde excursie in omgekeerde richting.

Lees meer

Winterkenmerken deel 2

Kale takken bedekt met sneeuw zijn natuurlijk echte kenmerken van de winter. Maar de term winterkenmerken wordt gehanteerd bij de determinatie van met name bladverliezende houtige gewassen in de winterperiode. Voor bomen en heesters zijn blad, bloem en vrucht sterk bepalend voor de soort.

Lees meer

Examen doen

Als student aan de OntwerpAcademie bepaal je zelf of je examen wilt doen of niet. Het al of niet deelnemen aan een examen staat in wezen los van de opleidingen en cursussen die je doet aan de OntwerpAcademie. Daar ben je als student helemaal vrij in. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen afwegingen om zich al of niet in te schrijven voor het examen. 

Lees meer

Van plastic naar groen

Charles Moore heeft het over ‘Benine by Design' of wel het goede doen met ontwerpen. Zijn uitspraak doet hij in een artikel van Trouw op 5 oktober j.l. Moore heeft het hier over de 'plastic soup' in onze oceanen. 

Lees meer

De Isometrie Tekening

De drie meest gebruikte ruimtelijke tekeningen in de praktijk van de tuinontwerper zijn: de axonometrie, de isometrie en de perspectief tekeningen. De isometrie tekening is een ruimtelijke tekening zonder perspectief.

Lees meer

Beplantingsindicatieplan (B.I.P.)

Voordat je planten kunt selecteren voor je beplantingsplan moet je eerst weten waarop je gaat selecteren. Naast sierwaarde en bloemkleur zijn vooral ook de hoogtes en vormen die planten krijgen van belang. Met een beplantingsindicatieplan maak je een structuur. In grote lijnen bepaal je welke hoogtes waar moeten komen en met welke plantvormen je aan de slag wil.

Lees meer

Kruiden: een feest voor de zintuigen

Even met je handen door een bos Tijm, Rozemarijn of Munt, om die heerlijke geur te kunnen opsnuiven. Het is voor de meesten van ons een onweerstaanbaar genoegen en vooral deze intense geur vormt de grote aantrekkingskracht van verse kruiden. Aan deze bijzondere plantgroep besteden we in juni uitgebreid aandacht, tijdens de module 'Kruiden' bij Plantenkennis Compleet.

Lees meer

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact

Online

                    

Adres

  • Locatie Capelle aan den IJssel
  • Mient 24, 2903 LC, Capelle a/d IJssel
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht
  • Leslocatie Boskoop
  • Duitslandlaan 2, 2391 PA Boskoop
 
 
 
 
 
 
 
 
Kaartgegevens
Kaartgegevens ©2017 GeoBasis-DE/BKG (©2009), Google
 
KaartgegevensKaartgegevens ©2017 GeoBasis-DE/BKG (©2009), Google
Kaartgegevens ©2017 GeoBasis-DE/BKG (©2009), Google