Module Vaste Planten

Geplaatst door Ingrid van der Ven / Getagd als duurzaamheid, module, plantenkennis, vaste planten

Vaste planten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit tuinen en openbare ruimte. Ze bepalen voor een groot deel het gezicht, het karakter van de buitenruimte. Ze roepen verschillende gevoelens op vanuit alle mogelijke thema's: intieme schaduwtuinen, knallende zomer borders, vlinder- en bijentuinen enz. Voor elke plek, voor elke smaak zijn geschikte vaste planten te vinden. Maar dit blijkt in de praktijk vaak een grote puzzeltocht, want het aanbod is overweldigend.

beplantingsindicatieplan

Beplantingsindicatieplan

Geplaatst door Dolf Houtman / Getagd als beplantingsindicatieplan, beplantingsplan, plantschema
Voordat je planten kunt selecteren voor je beplantingsplan moet je eerst weten waarop je gaat selecteren. Naast sierwaarde en bloemkleur zijn vooral ook de hoogtes en vormen die planten krijgen van belang. Met een beplantingsindicatieplan maak je een structuur. In grote lijnen bepaal je welke hoogtes waar moeten komen en met welke plantvormen je aan de slag wil.

EEN- EN TWEEJARIGEN: VEELZIJDIG EN DYNAMISCH

Planten die eindeloos blijven bloeien, die in één seizoen een muur volledig bedekken met schitterende bloemen, ideaal zijn voor pluktuinen en zorgen voor kleurrijk beplantte potten, manden en bakken. Tijdens de komende tweedelige module Een- en tweejarigen van de cursus Plantenkennis Compleet, leren we hoe divers en dynamisch deze plantengroep is en dat zij uit veel meer bestaat dan onze

Natuur- of cultuurgebied

Soms kun je wandelend of fietsend door een natuurgebied blij verrast worden door bijzondere plantensoorten. Meestal zijn dat inheemse soorten, daar zorgen onze bos- en natuurbeheerders voor. Maar tot mijn grote verbazing kwam ik laatst een aantal onverwachte exoten tegen. 

Als gekken naar het tuincentrum

Een kwartaal met somber en koud weer ligt nog vers in het geheugen. Een paar weken geleden konden we nog genieten van het onder onze schaatsen zingende ijs op de boeren slootjes. Op zich leverde dat schitterende, bijna Oud-Hollandse plaatjes op.

Beplanting

Geplaatst door Dolf Houtman / Getagd als beplanting, mass ruimte, plantenkennis beplantingen

Het maken van een beplantingsplan is altijd gebaseerd op een ontwerp, met de beplanting druk je de ideeën die ten grondslag liggen aan het ontwerp uit. Je kiest het materiaal zodanig dat de essentie van het ontwerp er duidelijker mee wordt. We spreken in dit verband ook wel van een helder ontwerp. We