Het schone van Boskoop

Student Jeanett: “Dank je wel voor de bewonderenswaardige manier van lesgeven en coachen. Echt heel bijzonder!” Complimenten zijn uiteraard fijn om te ontvangen, het is een bevestiging dat onze manier van lesgeven aanspreekt. Met o.a. proeflessen, stageprojecten en excursies, organiseren we daarnaast extra activiteiten en mogelijkheden om studenten ook op een andere manier te inspireren.

Lees meer

Kansrijke beroepen in de groensector

Een vraag die vaak wordt gesteld tijdens onze studievoorlichtingsavonden en proeflessen, is welk toekomstperspectief het vak tuinontwerper heeft. Ik werk zelf mijn leven lang in de groensector en zie de laatste jaren hoe tuin en groen een steeds grotere rol krijgen. Het UWV, dat zich inzet werkzoekenden weer aan het werk te krijgen, bevestigt mijn gedachtegang.

Lees meer

Toegepaste Beplantingsleer succes in nieuwe opzet

“Vakkundig en divers.” “De verschillende invalshoeken maken de cursus heel compleet en afwisselend.”  “Wat een frisse kijk op de keuze voor een duurzaam beplantingsplan.”
Zomaar wat reacties van de cursisten tijdens de laatste les Toegepaste Beplantingsleer, de eerste in een nieuw format: acht lessen met wisselende gastdocenten.

Lees meer

Consumentenbeurs Tuinidee

Zondag 24 februari 18.00 uur. De laatste studenten ronden hun gesprekken met de  beursbezoeker af. Tuinbezitters gaan tevreden naar huis met een ontwerpschets voor een nieuwe tuin. 

Lees meer

Winterkenmerken deel 2

Kale takken bedekt met sneeuw zijn natuurlijk echte kenmerken van de winter. Maar de term winterkenmerken wordt gehanteerd bij de determinatie van met name bladverliezende houtige gewassen in de winterperiode. Voor bomen en heesters zijn blad, bloem en vrucht sterk bepalend voor de soort.

Lees meer

Examen doen

Als student aan de OntwerpAcademie bepaal je zelf of je examen wilt doen of niet. Het al of niet deelnemen aan een examen staat in wezen los van de opleidingen en cursussen die je doet aan de OntwerpAcademie. Daar ben je als student helemaal vrij in. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen afwegingen om zich al of niet in te schrijven voor het examen. 

Lees meer

Van plastic naar groen

Charles Moore heeft het over ‘Benine by Design' of wel het goede doen met ontwerpen. Zijn uitspraak doet hij in een artikel van Trouw op 5 oktober j.l. Moore heeft het hier over de 'plastic soup' in onze oceanen. 

Lees meer

Subsidiemaatregel Tegel er uit, plant er in

De gemeente Lansingerland haalde onlangs het NOS-journaal met een bijzondere subsidiemaatregel. Het toeval wil dat een van onze studenten Tuinarchitectuur, Marjorie Borkus, er vorig jaar een huis kocht, werd benaderd voor het item en er in dit filmpje over vertelt aan groen-ambassadeur en bekendste tv-tuinman Lodewijk Hoekstra.

Lees meer

Leren in de praktijk bij Tuinadviesdagen

“Een van de leuke aspecten van studeren bij de OntwerpAcademie is dat je aan veel extra’s kunt deelnemen,” schreef oud-student Ester Riemersma toen ik haar vroeg naar haar ervaringen tijdens de Tuinadviesdagen bij Hornbach. Een mooi compliment waar we heel blij mee zijn, want leren op locatie is een belangrijk uitgangspunt voor de OntwerpAcademie.

Lees meer

Stachyurus: een bijzondere voorjaarsbloeier

Het uitbundige voorjaarsgeel van narcissen en Forsythia is, in deze tijd van het jaar, voor de meeste mensen een bekend beeld. Maar de kleur geel is niet bij iedereen even bemind. Voor wie meer houdt van zachte tinten, zoals crème of zachtgeel, zijn er minder bekende voorjaarsbloeiers. Met hun uitgesproken elegantie, aaibaarheidsfactor of geur kunnen zij elke plantenliefhebber bekoren. 

Lees meer

SketchUp verschalen

Wanden willen we vaak van een kleur of textuur voorzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een textuur van bakstenen. Omdat te kunnen doen heb je eerst een wand of vlak nodig waarop je de textuur kunt aanbrengen. SketchUp verschalen gaat hier dieper op in.

Lees meer

Winterkenmerken deel 1

De eerste nachtvorst van de naderende winter is een feit. Langs het tuinpad knikken de bloemstelen van Helleborus niger lichtjes door. Op de zoet geurende, fijne roze bloempjes van Viburnum bodnantense ‘Dawn’ ligt een laagje rijp. Ik moet denken aan een zin vanmorgen op internet: “het tuinseizoen is weer voorbij”, maar hoezo voorbij? In de natuur gaat het leven door…

Lees meer

Ontwerpen met de computer

“Ontwerpen met de computer gaat veel sneller” is een argument dat deelnemers aan de basiscursus SketchUp nogal eens laten horen. Het tweede argument dat daar vrijwel direct achteraan komt is dat een met de computer gemaakt tuinontwerp veel professioneler toont. Beide argumenten zijn net zoveel waar als niet waar.

Lees meer

Verleidend fruit

Sappig, zoet en aromatisch fruit: een heerlijke verleiding. Vol met vitaminen en mineralen, natuurlijk staat het hoog op het lijstje van gezonde lekkernijen. Het zelf kunnen oogsten van eigen gekweekt fruit geeft velen van ons nog een extra dimensie. Maar waarom maakt een plant eigenlijk zo’n verleidelijke lekkernij?

Lees meer

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                       

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht