Dolf Houtman

Ontwerpen en groen lopen als een ‘rode draad’ door mijn leven. Eerst als
directeur/eigenaar van een hoveniersbedrijf van 1979 tot ongeveer 1992.
Met een team van 7 enthousiaste medewerkers hebben we vele tuinen mogen
ontwerpen en aanleggen in de omgeving Rotterdam Kralingen. Een fantastische tijd
waarin ik mijn vakvaardigheden in alle opzichten heb kunnen ontwikkelen. Kijk op LinkedIn
als je meer wilt weten.

Ontwerpen een fascinatie Daarna ben ik weer gaan studeren, want het bloed kruipt kennelijk waar het niet gaan
kan. Eerst milieukunde, daarna Recreatie & Toerisme. Nog weer later heb ik mijn
onderwijsakte behaald en als laatste stap Tuin- en Landschapsinrichting op Van Hall
Larenstein. Een enerverende maar zeer inspirerende stap.

Cursussen voor ontwerpers Met het ontwerpbureau HollandsZwartBont ontwerpen we tuinen, terreinen, recreatie
en landschappen. Met veel plezier combineer ik ontwerpwerkzaamheden met lesgeven.
Mijn fascinatie voor het ontwerpvak lijkt oneindig zodoende heb ik het idee opgepakt om
‘verdiepende’ ontwerpcursussen te ontwikkelen waarmee hoveniers, tuinontwerpers en
andere groenprofessionals met ontwerp ontwerpambitie zich verder kunnen ontwikkelen.

Ik geef onder andere les in: SketchUp, Ontwerpen met beplanting, Examentraining
Tuinontwerper, Ruimtelijk Tekenen, Conceptueel ontwerpen.

portret-233x300

Dolf Houtman

Frits Ruyten

Van Middelbare Tuinbouwschool via HBO tot het proefschrift over ‘de integrale beplantingsmethode’ aan de Wageningen UR, van gemeentelijk groenontwerper tot landschapsarchitect, van eigenaar ontwerpbureau, radiopresentator Groen Actueel, wethouder Ruimtelijke Ordening, schrijver over tuinontwerpen en beplanting tot praktijkleraar en van docent tuinarchitectuur naar directeur van het Ruyteninstituut. Met mijn opgedane praktijkervaring en kennis wil ik jullie als toekomstig ontwerpers laten ervaren hoe het is om je idee naar een uitvoerbaar plan te brengen dat past in de omgeving, bij de opdrachtgever en waar je trots op kan zijn.

Frits geeft les in Tuinarchitectuur.

Frits Ruyten

Ingrid van der ven

Al tientallen jaren houd ik mij bezig met beplanting, vanuit heel veel passie en bezieling. Als liefhebber heb ik veel kennis en praktijkervaring opgedaan en beplantingsadvies gegeven. Ik heb de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan de Hogeschool Van Hall Larenstein afgerond, met als specialisatie Beplanting. Voor een verdere verdieping heb ik beplantingscursussen gevolgd, o.a. bij Sanne Horn en Annet Scholma (Buro Mien Ruys). Vanuit het specialisme Beplanting heb ik mijn ontwerp- en adviesbureau opgericht, dat uitsluitend toegespitst is op dit onderdeel van de tuin- en landschapsarchitectuur (Beplantingsburo Uniek http://uniekplantadvies.nl/ ).

Aangezien je nooit ‘uitgeleerd’ raakt op het gebied van groen, ben ik voortdurend bezig om mijn plantenkennis te vergroten; deze kennis delen geeft mij ook bijzonder veel voldoening en plezier.

Ingrid geeft les in Plantenkennis.

foto-jpeg-i-vd-ven-rgb

Ingrid van der Ven

Joke kraan

Ervaren docente Joke Kraan geeft les in tekenen en schilderen.

Om jouw beeldend proces te stimuleren maak je kennis met kunstbeschouwing, diverse materialen en technieken. Met passende opdrachten waarbij de beeldaspecten, kleur, licht, ruimte, vorm, compositie, structuur en textuur aan de orde komen.

Je zult verrassende resultaten zien, maar belangrijk is wat jij nodig hebt en wil leren.

IMG_8214

Joke Kraan

henk Dijkman

Henk Dijkman studeerde fotografie, televisie en film aan de Minneapolis College of Art en reisde door Amerika aan het eind van de Sixties. Terug in Nederland, studeerde hij af aan de Rietveld Academie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn onderwerpen: fotografie, tekenen, grafische vormgeving en kunstgeschiedenis.

Het was Jaap d’ Oliviera, de eerste professionele architectuur fotograaf in Nederland, die Henk had aangemoedigd om fotografie te gaan studeren aan de Rietveld Academie

Landschapsarchitect H.Weijers introduceerde hem in de tuinwereld. Tuinfotografie werd zijn specialiteit : een noviteit in de jaren tachtig. Henk Dijkman ‘s werk verscheen in de meeste Nederlandse tijdschriften en in tijdschriften in Frankrijk, Engeland, Duitsland en Denemarken. In de Nineties produceerde en presenteerde hij voor de Avro televisie een populaire tv – serie over tuinen: ‘Passie voor Tuinen’. Een boek volgde, evenals reis gidsen over tuinen in België, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en Ierland.

In 2002 won hij met zijn culinaire fotografie samen met cuisinier Angelique Schmeinck de Gourmand World Cookbook Award voor het boek: “Een mond vol Kunst’

Henk Dijkman werk kenmerkt zich door ongekunstelde aandacht voor het algemene. Zijn adagio is dan ook: ‘Every picture must tell a story!’

Naast fotograaf is hij uitgever, hoofdredacteur en schrijver van het blad Terra Architectura.

henkdijkman

Henk Dijkman

Modeste Herwig

Modeste Herwig groeide op in een ‘groene’ familie. Ze was acht jaar werkzaam in de Modeltuinen te Lunteren van haar vader om praktijkervaring op te doen. Op ongeveer 3 hectaren legde haar vader borders en twaalf siertuinen aan, die voor publiek waren opengesteld. Voor de borders op kleur werd het kleurensysteem van de Royal Horticultural Society toegepast.

Modeste maakt foto’s en teksten over alle aspecten van tuinieren. Inmiddels beheert zij een fotoarchief met meer dan 100.000 beelden van tuinen, bloemen, planten, borders en praktisch tuinwerk, gemaakt door haarzelf en haar vader Rob Herwig. Zij levert foto’s en teksten aan diverse tijdschriften.

Haar eerste tuinboek verscheen in 1989 bij uitgeverij Terra, in 2012 kwam haar 36e boek uit. Van de Tuinplantenencyclopedie op kleur is inmiddels de 9e druk verschenen. Voor de vertaling van haar boek De Familiemoestuin bij Kosmos Uitgevers ontving zij de DGG-Buchpreis (beste Duitse tuinboek van 2008).

Kleurgebruik in de tuin is een belangrijk thema in een groot aantal titels, daarnaast toepassing van het grote sortiment tuinplanten. Vanaf 2010 geeft zij workshops over kleurgebruik in de tuin, het maken van beplantingsplannen, tuinplantenkennis en tuinfotografie. Modeste heeft een lesbevoegdheid (HBO Nederlands).

Meer informatie vindt u op www.modesteherwig.eu. Op de website www.garden-and-flowers.nl presenteert Modeste een uitgebreide plantendatabase.

Modeste geeft onder andere les in Ontwerpen met Beplanting en Seizoensborder.

Portret-Modeste-Herwig-LR-vierkant-300x300

Modeste Herwig

arjan karssen

Docent Arjan Karssen is zelfstandig gevestigd ruimtelijk industrieel ontwerper, docent en coördinator vormstudies aan het hoger beroepsonderwijs.

arjan-karssen

Arjan Karsen

CÉline van der Weijden

Ik ben ervan overtuigd dat je als mens nooit klaar bent met leren en dat je jezelf blijft ontwikkelen bij elke stap die je in je leven neemt. Mede daarom ben ik deze nieuwe uitdaging aangegaan en ben ik de wereld van het ontwerpen ingestapt.

Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd aan de opleiding Communicatiemanagement en gelijk daarop gestart met een pre-master aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Mijn huidige studie richt zich op de media en cultuur sector en door middel van mijn pre-master werk ik aan mijn academische vorming, waarbij schriftelijke en analytische vaardigheden en kritisch leren denken centraal staan.

Ik ben bij OntwerpAcademie verantwoordelijke voor verschillende
communicatietaken, waaronder; de cursistenadministratie, het verspreiden
van informatie via sociale media en de website en meedenken over nieuwe
strategieën.

Neem contact met mij op via communicatie@ontwerpacademie.nl of LinkedIn.

Céline van der Weijden

Vincent van Klaveren

Vanuit mijn ervaring met webbeheer ben ik bij de OntwerpAcademie terecht gekomen.
Mijn interesses liggen op het gebied van informatie, communicatie en techniek.
Na een aantal jaren bij een ondersteuningsorganisatie gewerkt te hebben als vormingswerker/webmaster ben ik voor mezelf begonnen: Online en Offline ondersteuning op het gebied van ict. Bij de OntwerpAcademie wil ik professionals toerusten in webbeheer en het opzetten van een eigen internetsite (webontwerp). De Ontwerpacademie biedt deze cursussen dan ook aan.
Ook run ik een ‘biologische’ foodtruck  Coffee-xpress met vrouw en vrienden.
In de vrije tijd die overblijft speel ik toetsen en flügelhorn/trompet in DADS5. En zing ik bas bij Het Schiedams Koor.
Kortom veel variatie; “ontwerpen is wat je zelf creëert!”

Pieter Janssen

Ontwerpen is mijn échte passie. Dat bleek toen ik na 23 jaar ‘hovenieren’ mijn horizon wilde verbreden. In 2001 schreef ik mij als deeltijdstudent in bij IAHL Larenstein te Velp voor de opleiding Tuin en Landschapsinrichting. Mei 2006 verliet ik, gepokt en gemazeld  én met een diploma, de opleiding. En dat was meteen ook het moment dat ik mijn hoveniersbedrijf aan mijn toenmalig medewerkers verkocht.

Momenteel ontwerp ik met mijn ontwerpbureau Groenvorm tuinen en buitenruimten in de ruimste zin van het woord. Zo komt het voor dat ik het ene moment zit te knobbelen op een particuliere achtertuin van 6 bij 13 meter, om een paar uur later in gesprek te zijn met een projectbegeleider over de landschappelijke inpassing van een paardenfokkerij met manege in het buitengebied van Den Haag. Zeker ook hoveniersbedrijven reken ik tot mijn opdrachtgevers. Maar écht blij word ik van het ontwerpen van particuliere tuinen op alle schaalniveaus.

Onderwijservaring: van 2003 tot en met 2012 heb ik vele volwassenen opgeleid tot tuinontwerper. Dit waren veelal tuinliefhebbers die toe waren aan een carrièreswitch. Een aantal van deze enthousiastelingen kom ik nog weleens tegen in het werkveld…
Als ‘docent’ is het mijn passie op een enthousiaste en open wijze kennis over te dragen. En wel zodanig dat er respect ontstaat voor de buitenruimte in de breedste zin van het woord als ook voor het vak van ontwerper als zodanig.
Het ontwerpen van een tuin is niet zomaar het maken van een tekening… Het is het nemen van weloverwogen beslissingen, waarbij de vraag, ofwel het probleem van de opdrachtgever centraal staat!

Pieter Janssen