Wel of niet studeren met STAP-subsidie?

March 20, 2023
Alenka Milward

In januari 2022 is de STAP subsidie in het leven geroepen. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Een optie die voor veel mensen, waaronder werkenden, ondernemers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, interessant moet zijn om het vakmanschap op peil te houden met nieuwe kennis en vaardigheden. Het afgelopen jaar echter hebben zowel burgers als ondernemers kunnen ervaren dat de uitvoering van deze maatregel niet van een leien dakje gaat en beide groepen afhankelijk heeft gemaakt van STAP subsidie. Het zorgt vooral voor een hoop werk van beiden kanten en teleurstellingen:

• lange wachtrijen bij elke aanvraagronde

• afwijzingen; het niet toegekend krijgen van STAP omdat het budget voor de betreffende aanvraagronde op is;

• strenge voorwaarden zoals dat een opleiding of cursus binnen een tijdvak moet starten na de aanvraag;

• tot overmaat van ramp werd de aanvraagronde in januari 2023 geannuleerd waardoor veel studenten niet konden starten met hun ambities.

Ondanks de beste intenties zijn deze minder positieve ervaringen voor ons als opleider reden om de verwachtingen voor de aankomende studenten zo realistisch mogelijk te schetsen. Ons doel met dit artikel is dat we hopen dat potentiële studenten zich minder afhankelijk maken van de STAP-subsidie om daarmee overbodige vertraging en frustraties rondom de STAP-aanvraag te voorkomen.

Lees ook een artikel van VZN-voorzitter Cristel van de Ven die zelfstandigen over de subsidiereling waarschuwt.

STAP-proof studeren ja of nee?

Stel jezelf de vraag in hoeverre je afhankelijk wilt zijn van de subsidie verlener. Bedenk dat als je gebruik wilt maken van de subsidie er spelregels zijn:

• Er dienen minimaal 4 weken tussen de STAP-aanvraagdatum en startdatum van de opleiding te zitten. Je kunt dus niet direct starten als je dat willen.

• Vraag je als aankomende student af of je ook de opleiding of cursus kunt doen zonder financieel afhankelijk te zijn van STAP subsidie?

• Tot slot dien je bewijsstukken aan te leveren waaruit blijkt dat je de opleiding gedaan hebt.

Wil je echt gebruik maken van de STAP subsidie? Of is het voor jezelf al zo helder dat je koste wat kost de vakopleiding of cursus sowieso wilt starten. Is het laatste het geval? Dan heb je niets meer met de spelregels te maken en je kunt direct beginnen met het realiseren van je groene ambities! Daarnaast zijn er nog andere subsidies die jou kunnen ondersteunen hierin:

Hoveniers en Colland

Hoveniers die een dienstverband hebben bij een hoveniersbedrijf dat is aangesloten bij de VHG kunnen gebruik maken van de subsidies die het Colland voor deze beroepsgroep verstrekt. Ons advies is maak daar vooral gebruik van, meer informatie via studentenzaken@ontwerpacademie.nl

Werkgever

Als je een dienstverband hebt informeer dan bij je werkgever naar de mogelijkheden voor wat betreft de studiekosten? Soms zijn werkgevers bereid de kosten op zich te nemen of is er binnen de organisatie een sociaal (ontwikkel)plan waarmee medewerkers financieel geholpen kunnen worden.

Eigen bedrijf

Heb je plannen om je eigen groenbedrijf of adviesbureau te starten? Je kunt tot een aantal jaren terug nog declaraties opvoeren als zijnde bedrijfskosten. Dat scheelt je inkomstenbelasting en levert je een belastingvoordeel op. Zodra je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel kun je dat regelen via je eigen boekhouding.

Meer informatie over alle subsidiemogelijkheden lees je hier.

Wachttijden STAP

Wil je wel gebruik maken van de STAP regeling houd dan rekening met een wachttijd die op kan lopen tot enkele uren. Het werken vanuit meerdere schermen met het idee de wachttijd te verkleinen heeft geen effect omdat de verbinding via een IP-adres werkt.

Als je in de wachtrij zit betekent dit niet automatisch dat je ook aan de beurt komt. Er zijn gevallen bekend van studenten die na lang wachten net voor sluitingstijd alsnog uit het systeem vallen.

Hoe meer wachtenden (de laatste keer meer dan 300.000 mensen) hoe kleiner de kans voor toekenning want het beschikbaar gestelde budget blijft hetzelfde. Als opleider hebben we hier geen enkele invloed op.

Neem contact met ons op!

met studentenzaken@ontwerpacademie.nl die je graag verder te helpt en met je meekijkt naar de andere subsidiemogelijkhedenwaar je wellicht een beroep op kunt doen.

No items found.