Nieuwsbrief september 2022

September 30, 2022
De OntwerpAcademie
Is er voldoende werk in het groen? Welke klussen kan ik aannemen of op welke banen kan ik solliciteren na het afronden van de vakopleiding Tuinarchitectuur? Deze vragen komen steevast terug bij onze studievoorlichtingsbijeenkomsten en tijdens de lessen. Logische en heel legitieme vragen natuurlijk, want als student investeer je in de opleiding en daarmee in je toekomst. In deze blog neemt Dolf Houtman je mee in mogelijkheden, ambities en keuzes die je hebt als aankomend tuinontwerper en evenzogoed van toepassing zijn voor aankomende beplantingsadviseurs. De algehele boodschap luidt: geloof in je zelf en neem die stap! Zaai en oogst. Ga erop uit, ontmoet vakgenoten, bezoek groenbeurzen en ga stagelopen.

Deze nieuwsbrief zit vol inspiratie om daarmee aan de slag te gaan. Start met een StageProject voor een vliegende start van je eigen bedrijf. In Bloemendaal staan we 8 oktober met de SchetsKeet en kun je in contact komen met (potentiële) klanten, dus neem je visitekaartje mee. Bij Podium Boskoop werk je op een informele manier aan je netwerk en pik je tegelijk een ‘kennis’-graantje mee.

Namens het OA-team wensen we je mooie stappen toe!

Stagejournaal | Met nieuwe Stageopdrachten

In het derde blok of na de afronding van alle lesblokken van de opleiding Tuinarchitectuur kun je je aanmelden voor een StageProject. Je gaat aan de slag voor een echte opdrachtgever en doet ervaring op in het doorlopen van de realisatie van een professioneel tuinontwerp, van het intakegsprek tot en met het ontwerp. Zo brengen we de theorie en praktijk bij elkaar en bouw je tegelijkertijd aan je portfolio.

Stagecoördinator Peter Kroesen koppelt je aan een opdracht, maar je kunt ook zelf reageren op een opdracht uit het aanbod in het StageJournaal dat we vanaf nu meesturen in de maandelijkse nieuwsbrief, dus houd deze in de gaten. Met deze maand 5 nieuwe uitdagende opdrachten, van een nieuwbouwtuin in Etten-Leur en Beuningen tot een bestaande jaren '60 tuin in Dordrecht. Kijk of er iets voor je bij zit en meld je aan!

Bekijk het Stagejournaal

Eerste kersverse groep gediplomeerde tuinontwerpers vanuit de OA begin 2022

Examen-nieuws | Nieuwe examenrondes bekend en diploma-uitreiking

Begin dit jaar werden de eerste examens vanuit de OntwerpAcademie afgenomen en hoeven studenten dit niet meer extern te doen. Examen doen is voor de meeste studenten de ‘kers op de taart’ voor het afronden van de opleiding Tuinarchitectuur: hét bewijs dat ze de inhoud, leerdoelen en competenties van het vak beheersen en kunnen vertalen naar de praktijk.

Om de kwaliteit van het examen te borgen is er een examencommissie met externe leden uit de beroepspraktijk in het leven geroepen, met o.a. voorzitter Jan Janse van de NVTL. Deze commissie beoordeelt de inhoud van het examen en aansluiting ervan op de praktijk. Met het diploma op zak is de afgestudeerde klaar om als professioneel tuinontwerper aan de slag te gaan.

Heb je interesse in het doen van examen en heb je nog vragen? Stuur een mailtje naar Jetteke Sjouke van het Examenbureau. Zij vertelt je graag meer over het traject, tijdinvestering en de opdrachten. 

Nieuwe examenrondes 2023

Feestelijke diploma-uitreiking l Maandag 3 oktober 18.00 -19.00 u

Met meerdere examenrondes achter de rug en een bulk geslaagde tuinontwerpers concluderen we dan ook dat het examen van grote toegevoegde waarde is voor de ambitieuze student.

Afgelopen week hebben de examenkandidaten van het 3e kwartaal een positieve examenuitslag ontvangen. Komende maandagavond 3 oktober krijgen zij het diploma overhandigd, dit zijn: Marleen Kersten, Amber Westerhoff, Gerda Vonk, Ania Blokland-Sowinska, Jet van Lankeren Matthes, Wia Jonker, StefanieJanse-Wijnands en Christine van Leeuwen. 

Wil je deze feestelijke gelegenheid bij wonen? Stuur je RSVP naar het Examenbureau i.v.m. zitplaatsen en catering. Extra de moeite waard als je aansluitend aan wilt schuiven bij Podium Boskoop!

PODIUM BOSKOOP - Maandag 3 oktober 19.30u
Interactieve workshop 'Regeneratief ontwerpen | door Natascha van den Ban en Debora Treep

Hoe ontwerp je een natuur-inclusieve tuin of buitenruimte waarbij duurzaamheid en ecologie het uitgangspunt zijn en niet de vormgeving? Tijdens een interactieve workshop kijken we door de bril van het dier. Wat zie je dan? Dan ervaar je de stad en bebouwde omgeving niet als een habitat van steen met huizen, straten en gebouwen, maar dan zie je veilige nestel-, slaap-en eetplekken. 

Natascha van den Ban en Debora Treep onwikkelden de 'bewustwordings- en bewustzijnskoffer' met het 'kans en balansspel' gebaseerd op de Donut-economie van Kate Raworth. We starten met een korte introductie en het transitiekompas en daarna speel je samen met andere deelnemers onder begeleiding van Natascha en Debora het spel. Het resultaat? Een integraal plan van aanpak dat de basis vormt voor een natuur-inclusief ontwerp.

Aanmelden voor workshop Podium Boskoop kan hier

Nieuws & Tips

Tip van ontwerpdocent Mirjam van de Velde voor NETFLIX-kijkers: de documentaire British garden: life and death on your lawn waarin 5 buurtuinen in Groot-Brittannië een jaar lang worden gevolgd en onderzocht op'wildlife'.

Deze maand deelde Marlien van der Linden haar liefde voor tuinen en planten met tips in het magazine Groei & Bloei, welke wij mochten delen met onze groene achterban! In NWST online vertelt Marlien in een artikel over de Sanguisorba; over de herkomst, toepassing, mogelijke combinaties en deelt ze haar top 10 cultuurvariëteiten.

Zaterdag 8 oktober reizen we met onze ScheetsKeet af naar de gemeente Bloemendaal waar we meedoen aan de actie 'Tegel eruit, plant erin'. Tussen 11.00 en 15.00 uur voorzien studenten Tuinarchitectuur en Beplantingsadviseur bewoners van de wijk Vogelenzang tijdens snelle schetssessies van ontwerp- en beplantingsadvisies. Samen met Steenbreek, Groei & Bloei en TonTon Regenton helpen we zo mee om te wijk Vogelenzang te vergroenen, en waar kun je beter beginnen dan in je eigen tuin? Lees meer

NB: Omdat de advies- en schetstijd kort is, blijkt uit ervaring dat het prettigeris als studenten al wat verder in de studie zitten. Daarom benaderen we ineerste instantie gevorderde groepen van de opleidingen. 

De volgende Morpholio Trace cursus start 9 november weer

Wist je dat ...

De dag- en avondopleidingen Tuinarchitectuur, de opleiding Beplantingsadviseur en de cursussen Biodivers Ontwerpen, SketchUp en Toegepaste Beplantingsleer kunt volgen met STAP-budgettot €1.000? De volgende aanvraagronde is 1 november. Bekijk het stappenplan voor een succesvolle aanvraag.

Cursussen

  • De 3-daagse cursus Biodivers Ontwerpen start weer op 16 februari 2023. 
  • Eendaagse cursus Morpholio Trace woensdag 9 november. Een praktische cursus om aan de slag te gaan met deze digitale tekentool.
  • De 2-daagse cursus SketchUp die op 1 november start zit vol, er is nog plek op dinsdag 22 november.
  • De beschikbare plekken voor de nieuwe cursus Toegepaste Beplantingsleer met startdatum 18 januari waren snel vergeven. Op 10 mei 2023 start een nieuwe groep waar nog plek is.

Opleidingen

Dit kalenderjaar kun je metTuinarchitectuur in Boskoop beginnen op dinsdag 1 november en op onze locatie Vianen is er nog plek op donderdag 3 november en woensdag 16 november. De eerstvolgende startmogelijkheid voor Beplantingsadviseur is 23 maart 2023.

No items found.