Nieuwsbrief november 2022

November 28, 2022
Alenka Milward
"Een zaterdag kan nauwelijks mooier beginnen: op 12 november was het prachtig herfstweer. 's Ochtends gaf ik les aan een enthousiaste groep en ’s middags naar de Boomplantdag van de NVTL in het Brabantse Liempde, georganiseerd in het kader van hun 100-jarig jubileum voor de aanleg van het Bos van de Toekomst. Er gingen 1600 bomen de grond in, mogelijk gemaakt door sponsoren en vrijwilligers en hun kinderen. Wij waren er met Jetteke Sjouke en oud-studenten Lennard de Boer en Ellen Andriesse die hun ‘eigen boom’ kwamen aanplanten. De NVTL maakte er een mooi beeldverslag van.
Dit is een voorbeeld van een toekomstgericht initiatief dat voor ons symbool staat voor waar we gezamenlijk naar toe moeten: een groenere en gezondere leefomgeving. Hiervoor zijn groene ambassadeurs nodig, en veel ook als je om je heen kijkt naar de enorme hoeveelheid werk dat voor het oprapen ligt. Kortom, GroenWerkt! is ons motto.
Te beginnen met de tuin. Wist je dat de totale oppervlakte van alle tuinen in Nederland vergelijkbaar is met de grootte van de Veluwe? Dit heb ik ergens gelezen. Maar ook omdat tuinen, tegen alle vergroeningstrends in, meer en meer verharden met tegels, overkappingen, schaduwdoeken en bouwwerken. Daar komt de groenprofessional in beeld, om met vakkennis en -kunde de vaak ingewikkelde tuinwensen van consumenten om te buigen naar duurzame oplossingen.
Ondertussen is bij het zien van zoveel enthousiaste ‘aankomende’ groenprofessionals elke dag voor ons ‘een mooie zaterdag’. Elke dag weer werken we met elkaar aan groene ambassadeurs die het verschil (gaan) maken."
Dolf Houtman
Ontwerp StageProject ‘Into nature’ door Marjolein van der Zee (studiozeegroen). De tekening is gemaakt in Morpholio Trace.
Opdrachtgever: “Marjolein heeft een geweldig mooi ontwerp gemaakt en heeft daarbij al haar keuzes voor het ontwerp en materialen goed onderbouwd. Ze heeft goed gekeken naar de plek en een tuin ontworpen die niet alleen past bij ons huis, maar ook heel mooi past in de omgeving.”

StageProjecten

Na onze oproep in de vorige nieuwsbrief zijn we blij om te zien dat (oud)studenten via o.a. LinkedIn, Facebook en Instagram actief voor zichzelf of medestudenten StageProjecten werven en daar positieve reacties op krijgen (en soms zelfs meerdere opdrachten). Blijf dit vooral doen!

De aanmeldingen van stageopdrachten fluctueert en loopt niet altijd gelijk met het aantal studenten dat zich aanmeldt voor een StageProject. Op dit moment zijn veel mensen bijvoorbeeld niet met hun tuin bezig, maar meer met kerst en nieuwjaar. Zodra het voorjaar in zicht komt willen tuineigenaren met hun tuin aan de slag en komen er weer meer opdrachten binnen. Zoals aangegeven doen we ons best om vraag en aanbod in balans te houden.

Met deze nieuwsbrief kunnen in elk geval weer drie mooie opdrachten presenteren: bekijk ze in het StageJournaal.

PODIUM BOSKOOP
'Maak het verschil als tuinontwerper na de opleiding!', maar hoe pak je dat aan?'

Deel jouw ervaring, tips en vragen op 12 december 19.30u

Tijdens deze avond vertellen 3 oud-studenten hun praktijkervaringen; over het opbouwen van een klantenbestand, hoe zij zich onderscheiden van andere ontwerpers en hoe zij hun kennis up-to-date houden. Dit zijn Frithjof Godschalk (Godschalk Groen Service) en Colinda Keesmaat (Tuinen van co).

De derde deelnemer is tuinontwerper Carla van de Kolk, in dienst bij Ontwerpbureau de Overhaag. Bekijk het filmpje van RTL Heel Holland woont waarin zij vertelr over ze wat ze daar doet. Wij interviewden Carla vorig jaar nog voor onze blog waarin zij vertelt over haar visie op het vak, inspiratiebronnen en het ontwerp voor haar StageProject.

Het wordt een interactieve avond voor de startende en meer ervaren groenprofessional, waarin uitwisseling van ervaringen en tips & tricks centraal staan.

Nieuws & Tips

Diploma-uitreiking maandag 12 dec 18.00-19.00u

Voorafgaand aan Podium Boskoop is er weer een feestelijke diploma-uitreiking voor de geslaagde Tuinontwerpers die het examen met goed gevolg hebben afgelegd. Wil je hierbij zijn? Stuur een mailtje naar Jetteke Sjouke.

Nieuwe examenronde

Tot en met 23 december kun je je inschrijven voor de examenronde Tuinarchitectuur van het eerste kwartaal 2023. Heb je vragen over het examen? Stuur een mailtje naar Jetteke Sjouke van het Examenbureau. Zij vertelt je graag meer over het traject, de tijdsinvestering en de opdrachten.

Lees

Docent Marlien van der Linden schrijft zoals ze praat. Ze deelt haar liefde en kennis voor planten inmiddels nu bijna een jaar in de klas en is inmiddels het gezicht van de Plantenkennis-opleiding. Ook in de groene vakwereld blijft ze niet onopgemerkt. Tijd voor een eigen interview met deze nieuwsgierige, leergierige en - zoals wij haar kennen - bescheiden aanpakker.

Kijk

De VPRO Tegenlicht documentaire 'Welkom in het Symbioceen', een oproep voor een transformatie naar het Symbioceen: een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren.

Luister

radiofragment Vroege vogels over hoe tijdelijke natuur een hoge biodiversiteit kan opleveren.  

Zonder heel Nederland te hoeven doorkruisen, kun je hier kennismaken mensen uit het groene vak, onder één dak. Na een bezoek ben je weer op de hoogte van ontwikkelingen, trends, wet- en regelgeving en ga je naar huis naar huis met nieuwe contacten die jou verder kunnen helpen als (aankomend) tuinontwerper en beplantingsadviseur. Naast de vele exposanten zijn er ook kennissessies te volgen over bijvoorbeeld bio-verantwoorde tuinmaterialen en klimaatadaptief ontwerpen. Tip voor afstudeerders: technische en praktische informatie over groen en harde materialen kun je voor het examen gebruiken.

Kortom, trommel medestudenten en vakgenoten op en kom langs! Je vindt de OntwerpAcademie bij standnr. 323. De beursvloer is open van 13.00 tot 21.00u. Via de persoonlijke registratielink krijg je gratis toegang.

Deelnemers spelen het Kans & Balansspel bij Podium Boskoop 14 november j.l., waar Natascha van den Ban en Debora Treep een methode presenteerde voor natuur-inclusieve tuinontwerpen.

Startdata opleidingen & cursussen

Groei door met STAP!

Per 1 januari kun je weer €1.000 STAP-tegoed aanvragen (ook al heb je het al in 2022 ontvangen). Werkenden in loondienst, zelfstandige ondernemers, carrièreswitchers en werkzoekenden kunnen aanspraak maken op deze subsidie.

Op 2 januari 2023 is een nieuwe aanvraagronde voor het STAP-budget (tot €1.000) om een opleiding of cursus te volgen. Een cursus waarvan de startdatum ligt tussen 30 januari (niet eerder) en 30 mei 2023. De 'aanmeldpoort' gaat om 10.00 uur open, dus zorg dat je op tijd klaar zit met het aanmeldbewijs (lees hier wat je hiervoor moet doen).

Behalve Morpholio Trace zijn al onze opleidingen en cursussen met STAP-budget te volgen, dus nu ook de cursus Plantenkennis Basis. Ligt de startdatum in april of mei? Doe dan toch mee met de aanvraagronde van 2 januari en vergroot daarmee de slagingskans voor toekenning van de subsidie. Lukt het deze ronde niet, dan kun je het de volgende aanvraagronde in maart nog eens proberen.

Cursussen
  • 2D en 3D tekeningen leren maken met de 2-daagse cursus SketchUp in januari zit vol, er is weer plek op 14 februari.
  • De eendaagse cursus Morpholio Trace  woensdag 8 februari. Docent Jetteke Sjouke helpt je op weg met deze toegankelijke digitale tool waarmee je mooie schetstekeningen kunt maken en waar je tegelijkertijd je schetsvaardigheid mee kunt trainen.
  • 3-daagse cursus Biodivers Ontwerpen voor meer bijen en vlinders en andere insecten in de tuin, op donderdagmiddag 16 februari.
  • De beschikbare plekken voor de nieuwe cursus Toegepaste Beplantingsleer 18 januari is vol. Op 10 mei 2023 start een nieuwe groep.
  • Fris je plantenkennis op met de cursus Plantenkennis Basis op 14 januari zit vol, dan pas 9 september op dit moment.
Opleidingen

De eerstvolgende startmogelijkheid voor Beplantingsadviseur is zaterdag 27 mei. Met Tuinarchitectuur kun je starten in Boskoop op woensdag 14 december 2022 of 4 februari 2023. Bij de avondopleiding donderdagavond 6 april. In Vianen (dan waarschijnlijk op onze nieuwe locatie in Houten) is de eerste startmogelijkheid dinsdag 14 februari.

No items found.