Stachyurus: een bijzondere voorjaarsbloeier

March 28, 2021
Ingrid van der Ven

Het uitbundige voorjaarsgeel van narcissen en Forsythia is, in deze tijd van het jaar, voor de meeste mensen een bekend beeld. Maar de kleur geel is niet bij iedereen even geliefd. Voor wie meer houdt van zachte tinten, zoals crème of zachtgeel, zijn er minder bekende voorjaarsbloeiers. Met hun uitgesproken elegantie, aaibaarheidsfactor of geur kunnen zij elke plantenliefhebber bekoren.

‍Minder bekende heesters

Tijdens de module Bladverliezende heesters van de cursus Plantenkennis Compleet, komen naast de bekende, ook minder bekende soorten aan bod. Enkele voorbeelden zijn Edgeworthia chrysantha met zijdezachte bloemknoppen, Chimonanthus praecox met een heerlijke geur en Stachyurus praecox met lange, sierlijke bloemtrosjes. Deze laatste heester zal ik hieronder kort belichten.

Stachyurus praecox

Wie ooit een Stachyurus in bloei heeft gezien, zwicht meteen voor deze elegante heester. Er zijn meerdere soorten, allen afkomstig uit Azië. Stachyurus praecox bloeit het vroegst. Rond maart, vóór het verschijnen van het blad, tooit deze soort zich met zachtgele, sierlijk hangende bloemtrosjes. De opvallende bloei vormt een mooi contrast met de rood- tot purperbruine, glanzende twijgen. De bloemtrosjes bestaan uit een reeks bolvormige kelkjes, die naar de uiteinden aflopen in grootte.

Staartaar

De Nederlandse benaming Staart-aar is afgeleid van het Griekse stachus (aar) en oura (staart). Ondanks dat de bloemen plantkundig gezien trossen zijn en geen aren, geeft de naamgeving inzicht in de plantkenmerken. Want de vele rijen met bloemkelkjes, die als kralen langs de lange ‘bloei-staarten’ hangen, zijn verreweg het meest kenmerkende van deze plant. Praecox geeft aan dat deze soort vroeg bloeit.

Herfstkleur

Na de bloei verschijnt het papierdunne groene blad, dat in de herfst prachtig verkleurt naar variaties van geel –oranje – rood; aan de uitgebloeide bloemtrossen verschijnen onopvallende groene, bes-achtige vruchten. Deze heester houdt van een beschutte plek en lichtzure, humusrijke bodem. Hij is onderhoudsvriendelijk (geen snoei) en heeft geen last van ziektes. Kortom, alle reden om deze schitterende voorjaarsbloeier vaker aan te planten!

No items found.