Prijswinnaars blikken terug op TuinIdee

February 25, 2020
Marleen Bos
“Overweldigend nu door mijn eigen tuin te lopen en een superkans mijn werk te laten zien aan al die duizenden bezoekers.”

Voor het tweede jaar op rij werkte de OntwerpAcademie samen met consumentenbeurs TuinIdee. Studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis verzorgden ontwerpschetsen voor bezoekers en gaven Plantenadvies. Nieuw dit jaar was de tuinontwerpwedstrijd die TuinIdee uitschreef onder de studenten. Babette van den Brink en Jurgina Feith waren de gelukkige prijswinnaars, hun ‘Tuinen van de Toekomst’ werden op de beursvloer aangelegd als inspiratietuin. Lees hier een interview met beide studenten.

Studenten van de OntwerpAcademie maken ontwerpen voor de bezoekers van TuinIdee

“Met mijn ontwerp OutsideINN heb ik een tuin ontworpen op basis van wat ik zelf belangrijk vind,” vertelt Babette. “Het is mijn visie op de maatschappij van nu. Behoefte aan meer contact met de natuur in een comfortabele omgeving. Door de juiste voorwaarden te scheppen, ervoor zorgen dat mensen meer buiten kunnen zijn en weer vaker rust inbouwen in hun drukke levens. Die wens, meer terug naar de basis, geldt denk ik voor meer mensen van mijn generatie – juist zij komen op mijn tuin af.”

Het ontwerp van Babette van den Brink

Jurgina: “Echt geweldig om je eigen ontwerp realiteit te zien worden. Mijn uitgangspunt is de tuin weer echt een tuin te laten zijn, niet ‘slechts’ een verlengstuk van het huis. Met name mijn doel een plek in het bos te creëren, is goed gelukt. Ik heb bewust gekozen voor een schaduw- en zonzijde. Er gaat wat mij betreft niets boven natuurlijke schaduw van bomen. En de wind zien spelen op het water. Het contact met de elementen, dat staat voor mij bovenaan. ‘Eindelijk een tuin waar je tot rust komt,’ was de reactie van een van de bezoekers. Het is een van de complimenten waar ik heel trots op ben!”

Keuze voor Tuinarchitectuur

Babette: “Na een propedeusejaar aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en een studie Pedagogiek, was ik een aantal jaar werkzaam als verhuurconsulent bij verschillende organisaties. Leerzaam en veelzijdig, maar ik miste de creativiteit. Toen mijn laatste baan stopte, ging ik voor mijzelf na wat ik echt belangrijk vind en waar ik de meeste voldoening uit haal. Ik ontdekte dat mijn liefde voor de natuur en het plezier in het creëren van nieuwe ruimtes als een rode draad door mijn leven lopen. Dit was het moment om daar echt werk van te maken en in september 2019 startte ik met de opleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie.”

Een tuin geeft energie

Jurgina: “Ik ben opgeleid tot scheepsbouwer en heb dus net als Babette een heel andere achtergrond. Ook ik kwam zonder werk en kreeg zo de mogelijkheid het roer om te gooien. Bezig zijn in de tuin geeft mij veel energie. Een verdrietige situatie gaf mij het laatste zetje om echt te doen wat ik wil. Hoewel ik inmiddels deeltijd weer werkzaam ben in de scheepvaartindustrie, geeft het winnen van deze ontwerpwedstrijd mij extra motivatie voor het starten ven mijn eigen ontwerpbureau.”

Het ontwerp van Jurgina Feith

Belangrijkste inzicht

“In concept leren denken, daar wordt tijdens de lessen echt op gehamerd,” lacht Babette. “‘Denk eerst goed na over wat je wilt bereiken met je ontwerp,’ zegt onze docent altijd. Dat lijkt voor de hand liggend misschien, maar is echt de basis. Een andere rode draad is het ontwerpen met zorg voor de natuur. Ook dat spreekt me heel erg aan. De kennis die we meekrijgen over duurzaamheid en biodiversiteit leert ons van te voren goed na te denken over de keuzes die je kunt maken als tuinontwerper.”

Plantenkennis

Jurgina: “Ook het bespreken van elkaars ontwerpen, vind ik heel waardevol. En waar ik voorheen misschien had gekozen voor de Buxus, leerde ik tijdens de lessen de toepassing kennen van de Nandina. Deze struik is een heel goed alternatief en heb ik nu gebruikt in mijn ontwerp. Het leukste vind ik hoe bezoekers reageren op mijn tuin. Ik wilde een ‘belevingstuin’ creëren en ik zie nu hoe volwassenen zowel als kinderen mijn tuin gebruiken en ‘beleven’. Hoewel niet alles helemaal is uitgevoerd volgens mijn ontwerp, is het concept overeind gebleven. Een tuin die uitnodigt en nieuwsgierig maakt.

Een andere waardevolle reactie voor onze beide ontwerpen is dat de bezoekers duidelijk het verschil zien met de andere inspiratietuinen. Die zijn toch meer rondom materialen ‘gebouwd’, zeggen ze. Wij hebben echt tuinen ontworpen. Ook voor de OntwerpAcademie een mooi compliment!”

www.outside-inn.nl
www.tuinontwerp-jur.nl

No items found.