Ontwerpen is een zoektocht naar helderheid

July 23, 2021
Adri Voorwinden

Ontwerpen is een vaardigheid die verweven is met zoeken. Weinig ontwerpers zetten in één keer de juiste compositie op papier. Naarmate je meer ervaring hebt, word je vaardiger in het zoeken, zie je de oplossing misschien sneller. Maar het blijft zoeken. Na het ontwikkelen van het concept is het vinden van de juiste compositie telkens iets waar je doorheen moet.

Huiswerkopdracht tijdens de opleiding Tuinarchitectuur

Zelf zoek ik door te schetsen. Door met mijn potlood de mogelijkheden te verkennen, keuzes (en dilemma’s) te verbeelden op papier. In mijn zoektocht naar de heldere, eenvoudige lijn, maak ik modellen, varianten en alternatieven. Soms presenteer ik er één of twee aan mijn opdrachtgever. Dat laat zien wat er aan het ontwerp ten grondslag ligt. En telkens vraag ik mijzelf af: kan het simpeler.

Enerzijds is mijn zoektocht naar een helder ontwerp een persoonlijke keuze. Ik hou van de kracht van de eenvoud, in contrast met (nodeloos) ingewikkeld. Grappig detail is dat ik tijdens mijn studie de film Mon Oncle zag (zie de trailer op YouTube), met een voorbeeld van een routing die eenvoudiger kan. Leuk om te ontdekken waar de basis kan liggen van een voorkeur die je ontwikkelt.

Mijn streven naar eenvoud en eenduidigheid in een ontwerp kan misschien ten koste gaan van spanning. Door beplanting, het seizoensaspect, de ecologische samenhang, de grilligheid van de natuur, is er echter altijd genoeg te beleven. Naast eenvoud, hou ik ook van logisch. Ik geef de voorkeur aan een voor de hand liggend ontwerp, liefst niet al te duidelijk ontworpen.  

Schematisch concept


Het is soms een hele klus om iets eenvoudigs te vinden, het kan zelfs knap ingewikkeld zijn. Ik vergelijk het soms met het maken van soep: groentesoep met verschillende groenten smaakt prima, maar je weet niet precies wat je eet. Wortelsoep is eenvoudig, duidelijk, erg lekker, nagenoeg iedereen lust het. Maar je moet er wel eerst opkomen.

Landschapsontwerp

Dit is de theorie, het zoeken naar de kracht van de eenvoud. Ach, was het maar zo simpel. Je kunt het jezelf echter altijd afvragen tijdens je eigen zoektocht: is dit de eenvoudigste oplossing? Kan het simpeler, kan het krachtiger? Is dit helder?

No items found.