Ontwerpen is een creatief proces

January 17, 2021
Ploni Sikkes

Met veel enthousiasme volgen de studenten de opleiding Tuinarchitectuur aan de OntwerpAcademie. Vol ideeën storten ze zich in het creatieve proces. Tussen het idee en het resultaat maak je als student heel wat mee.

Het is heel gemakkelijk om je hoofd vol ideeën te stoppen, eindeloos plaatjes te zoeken op bijvoorbeeld Pinterest, maar het is een kunst om je ideeën op papier te zetten. Ik merk dat de meeste studenten gewend zijn om exact te denken vanuit hun achtergrond of werk. Ze weten precies wat ze moeten doen en kunnen direct aan de slag. Ontwerpen is een creatief proces, je hebt niet altijd direct hét idee om op papier te zetten. Dat moet broeden. Het komt ‘s nachts, onder de douche of op het laatste moment. Het creatieve proces is er een van zoeken, ontdekken, experimenteren, kiezen (!), beslissen, er iets van vinden, verwerpen, weer proberen en uiteindelijk afmaken en presenteren.

‘Genialiteit,’ zei Edison, ‘is één procent inspiratie en negenennegentig procent transpiratie’


Tussendoor kun je het punt bereiken waarop je wilt zeggen: ‘Ik zei het toch, ik ben niet creatief genoeg.’ De opleiding TuinArchitectuur is niet alleen leuke tuinen ontwerpen, het omvat veel meer; het is automatisch ook een persoonlijke ontwikkelingsstudie. Een zoektocht naar je vrijheid, een zoektocht naar jouw visie, een ontdekkingstocht naar jouw talenten.

Vrijheid; zet maar eens een idee op papier; dat moet je durven! Het is namelijk nooit in een keer goed. Het creatieve proces is er namelijk voor om te onderzoeken, ontdekken, uitproberen en kiezen. Soms geef ik studenten een dikke stift en laat ik ze lijnen op papier zetten. Om de eerste stap te durven zetten, het hoofd vrij te maken van ‘het meteen goed willen doen’. Het dunne potlood weg te leggen, daarmee krijg je namelijk de neiging om je meteen te verliezen in detail en loop je direct vast.  

Een zoektocht naar je eigen visie; nadenken over wat voor ontwerper je wilt worden, wat vind je belangrijk? Wat vind je interessant? Wat vind je ‘goed’. En waaróm?

Een ontdekkingstocht naar je talenten; oefenen met tekentechnieken. Hoe kleur je je ontwerp in, wat vind je mooi, wat communiceert goed, op zoek naar je eigen stijl.

Als docent een bijdrage leveren aan die zoek- en ontdekkingstocht, vind ik ontzettend leuk om te doen. Je leert studenten niet alleen een tuin ontwerpen maar daagt ze ook uit in hun persoonlijke ontwikkeling en het creatieve proces. En die ontwikkeling, van de eerste tot en met de laatste les, is enorm! Elke keer weer.

Heb je ook interesse in een opleiding Tuinarchitectuur? Hier vind je meer informatie over de inhoud van de lessen en de vaardigheden die je leert. Tijdens de maandelijkse studievoorlichtingsochtend of -middag, kun je ook een proefles volgen.  

No items found.