Nieuwsbrief Mei 2021

May 23, 2021
Marleen Bos

‘Kijken naar wat wél kan’ – het is een van de meest doeltreffende motto’s van afgelopen periode gebleken. Ook voor de OntwerpAcademie. De fysieke lessen draaien gelukkig al weer een paar maanden, voor de extra’s die wij studenten bieden vonden we passende digitale alternatieven. Maar wat zijn we blij dat we deze maand weer voor het eerst sinds lange tijd een PodiumBoskoop-lezing konden organiseren en dat de excursies weer kunnen starten! Professionals en (oud-)studenten bij elkaar brengen, kennis delen en inspireren – eens te meer blijken de activiteiten die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld, een belangrijke meerwaarde voor zowel onze studenten als docenten.

Wie de OntwerpAcademie al langer kent, weet dat er achter de schermen voortdurend nieuwe mogelijkheden worden uitgewerkt, nieuwe samenwerkingen worden onderzocht en nieuwe initiatieven ontwikkeld. De lockdown was een uitgelezen mogelijkheid de OntwerpAcademie verder te professionaliseren. Daarover meer in deze nieuwsbrief.

Examen Tuinontwerpen  in eigen beheer

Samen met een externe projectgroep hebben we afgelopen jaar kunnen benutten om alle voorbereidingen te treffen en deze zomer is het zo ver, dan vindt het examen Tuinontwerpen plaats onder de vlag van de OntwerpAcademie. Het examen bestaat uit twee delen: een Kennistoets, het schriftelijk examen en een Praktijkexamen Tuinontwerp. Beide examenonderdelen vinden plaats in ons eigengebouw in Hazerswoude-Boskoop. Meer informatie over de examendata en wijze van inschrijven, vind je op de website.

'Unlock de lockdown'-inzending van Kitty de Vos

Ontwerpwedstrijd Unlock de Lockdown – wie gaat er winnen?

Hoe maken we tuinen duurzamer? Hoe kunnen tuinen een grotere bijdrage leveren aan een gezondere leefomgeving? Hoe maak je slim gebruik van materialen? Als extra uitdaging en oefening voor onze studenten tijdens de lockdown, organiseerden we een ontwerpwedstrijd met actuele vraagstukken rondom klimaatveranderingen als basisvraag. Studenten gingen enthousiast aan de slag en maakten actief gebruik van de feedbackmomenten tijdens het OpenAtelier. We ontvingen mooie presentaties, vernieuwende ideeën en verrassende invalshoeken. Volgende week maakt de jury de prijswinnaar bekend!

Stagebegeleider Peter Kroesen


Honderd  matches!

‍Om studenten onder begeleiding te laten werken aan concrete ontwerpopdrachten, startte de OntwerpAcademie in 2019 met het coördineren van StageProjecten. Met trots melden we hier op deze plaats dat stagebegeleider Peter Kroesen onlangs het honderdste project heeft gekoppeld aan een student! Juist tijdens de lockdown bleken de Stageprojecten extra populair, zowel onder de studenten als bij opdrachtgevers: “Direct al aan het begin van de lockdown merkten we een toename in het aantal aanvragen, tegelijkertijd wilden studenten graag extra aan de slag. Met een StageProject kan dat heel goed ‘coronaproof’.”

TIP: StageProjecten zijn ook toegankelijk voor oud-studenten. Wil je de draad weer oppakken? Of je ontwerpvaardigheden aanscherpen? Stuur een e-mail naar studentenzaken@ontwerpacademie.nl en we helpen je verder.

Oud-student Niels Timmers

Hoe gaat het met …?

Een nieuwe rubriek op deze plek. In een serie blogartikelen laten we oud-studenten en oud-cursisten terugblikken op de lessen Tuinarchitectuur of Plantenkennis en vragen we hoe het nu met ze gaat. Deze maand spraken we tuinontwerper Niels Timmers: "Een tuinontwerp moet voor mij perfect zijn, het geheel moet kloppen. Anderen noemen me vaak perfectionistisch, met oog voor de kleinste details.” Binnenkort het complete interview op onze website.

Cor van Gelderen geeft 7 juni de lezing 'Hoe creëer je een hypernatuur in je tuin?'

Podium Boskoop

‍We zijn weer begonnen! Aquatisch ecoloog Michiel Verhofstad en plantenkweker Angelique van der Meer hielden 10 mei jl. een duo-presentatie. Zo vulden theorie en praktijk elkaar direct aan. Kon je er niet bij zijn? Studenten kunnen via onderwijs@ontwerpacademie.nl de presentatie opvragen. Maandag 7 juni a.s. is de eerstvolgende lezing met tuinontwerper en plantenkenner Cor van Gelderen.

Nieuwe startdata opleidingen en cursussen

‍o.a. woensdag 23 juni > dagopleiding Tuinarchitectuur
o.a. donderdag 1 juli > avondopleiding Tuinarchitectuur
diverse instroomdata in juni en juli > de cursussen Plantenkennis Basis en Plantenkennis Compleet
maandag 31 mei > cursus Start je eigen bedrijf
donderdag 3 juni > cursus Biodivers Ontwerpen
dinsdag 15 juni > basiscursus SketchUp
o.a. dinsdag 28 september > workshop Ontwerp je eigen Tuin Classic of XXL

Op de website vind je een compleet overzicht van alle startdata per opleiding en cursus. In de agenda lees je meer over de maandelijkse Podium Boskoop-lezingen, studievoorlichtingsmiddagen en proeflessen.

Onze nieuwsbrief voortaan rechtstreeks in je inbox? Hier kun je je aanmelden.

No items found.