Nieuwsbrief Augustus 2021

August 30, 2021
Marleen Bos

Net terug van een paar weken ontspannen in eigen tuin, stad en land, viel ons oog op een krantenbericht waarin ecoloog Vincent Nederpel vertelt over zijn werk bij een nieuw te ontwikkelen woningbouwproject: “Met groene tuinen doe je niet alleen jezelf maar ook vogels en insecten een groot plezier. Daarmee sla je twee vliegen in één klap, want zo’n tuin helpt ook bij het voorkomen van hittestress en wateroverlast.”

Het geeft precies onze eigen ambitie weer: want hoe meer tuinarchitecten en tuinontwerpers met oog voor duurzaamheid en biodiversiteit betrokken worden bij het creëren van prettige leefomgevingen voor mens en dier, hoe beter.

In deze nieuwsbrief nemen we je mee naar een nieuw seizoen met aanbod voor elk wat wils.

Het ontwerp van JAS Producties

JAS Producties wint Ontwerpwedstrijd Unlock de Lockdown!

"‘Trechters’ van JAS Producties is een multifunctioneel element dat vooral betekenis zal hebben in extreem versteende ruimtes waar geen plek is voor de aanplant van bomen. Wateropvang, vergroenen, zitten, spelen en energie opwekken zijn functies die gecombineerd kunnen worden met dit idee. Met een milieuvriendelijke productie, recycling van materiaal en het ontwikkelen van meerdere modellen op basis van een module neemt de toepasbaarheid van dit systeem alleen maar toe.”

Als extra uitdaging en oefening voor onze studenten tijdens de lockdown, organiseerden we dit voorjaar een ontwerpwedstrijd met actuele vraagstukken rondom klimaatveranderingen. Uit alle inzendingen koos de wedstrijdjury voor het ontwerp van JAS Producties als meest innovatieve inzending. Judith Smelt, Annelies Zaal en Sylvia van Wirdum werkten onder de naam JAS Producties met veel plezier aan het ontwerp en zijn – terecht – trots:

‍"Wat hadden wij leuke ‘unlock’ momenten met elkaar in deze lockdown-wedstrijd. Met de wekelijkse online video-calls groeide De Trechter! En geloof ons, nu deze als winnaar uit de bus is gekomen, groeit hij bij ons nog verder. Wij zien hem al in het straatbeeld staan, dus op naar het volgende proces!"

Onderdeel van de prijs zou een presentatie zijn van het ontwerp op tuinfestival Gardenista. Nu dit festival niet door gaat, presenteren we de dames van JAS Producties en hun ontwerp, komende week op onze website.

Vlindertuin van Ziggy Beckers

StageProject in het zonnetje: de Vlindertuinvan Ziggy Beckers

Naast het doorlopen van alle stappen die nodig zijn voor het maken van een goeddoordacht tuinontwerp, is de kracht van onze StageProjecten de vaak bijzondere matches tussen opdrachtgever en student. Steeds meer particulieren en organisaties weten ons te vinden en gaan met ons in zee. Zij zien de meerwaarde van het werken met studenten, het samen optrekken, de student de tijd en ruimte bieden om tot creatieve oplossingen te komen. Zo ontwierp student Ziggy Beckers een vlindertuin voor een internationale school in Brunssum, rekening houdend met een aantal specifieke wensen.

“De symmetrie van de twee velden bracht mij op het idee om een spiegelend ontwerp te maken. Wat leent zich hier beter voor dan de vlinder? De gekozen vorm is in contrast met de strakke vorm van het schoolgebouw en de omgeving. De fladderende vlinder is bovendien een mooie metafoor voor de kinderen die hier vaak maar een paar jaar verblijven en dan weer doorvlinderen naar een nieuwe bestemming.”

Biodivers Ontwerpen voor een duurzame tuin

Insecten hebben een belangrijke plek in ons ecosysteem. Insecten – en met name bijen en vlinders – zijn van invloed op het welzijn van planten en dieren als vogels, vleermuizen en amfibieën, hun voedsel én onze eigen voedselvoorziening. Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting afhankelijk van de bestuiving van de bij. Landschapsecoloog Wankja Fergusonlaat tijdens de cursus Biodivers Ontwerpen zien en onderzoeken hoe je een tuin of openbare ruimte creëert waar wilde bijen en vlinders graag komen. Welke keuzes kun je maken, welke planten kun je opnemen in je beplantingsplan? Een biodiverse tuin helpt bovendien bij het voorkomen van hittestress en wateroverlast. Gastdocent Jaap Mekel is gespecialiseerd in ecologisch maaibeheer. Op donderdag 9 september a.s. start Wankja met een nieuwe cursus Biodivers Ontwerpen. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar!  

Jan Janse

Even voorstellen…

Sinds deze zomer kunnen onze (oud-)studenten hun opleiding afsluiten met een examen bij de OntwerpAcademie. Als kersverse voorzitter van de examencommissie stellen we tuin- en landschapsarchitect Jan Janse graag aan je voor. We spraken hem over zijn achtergrond, zijn bestuursfunctie bij de NVTL, zijn fascinatie voor het vak en uiteraard over zijn functie in de examencommissie. Binnenkort het complete interview in de rubriek Tips& Nieuws.  

“Ik hou van verassende ontwerpen waarin je prettig kunt verblijven en waar je elke dag weer de schoonheid van de natuur ervaart”

Tuinpad Rijneveld

Tuinpad Rijneveld, groene oase in Boskoop

Kantoor- en leslocatie van de OntwerpAcademie zijn je ongetwijfeld bekend. Maar ken je Boskoop zelf al? Tip: huur een fiets bij de VVV en maak een rondje langs de vele tuinen, kwekerijen en restaurantjes aan het Rijneveld. Check de openingstijden van te voren of kies voor de laatste zaterdag van de maand, dan zijn de kwekers allemaal aanwezig.

Nieuwe startdata opleidingen en cursussen

donderdag 9 september >  Biodivers Ontwerpen
vrijdag 10 september > Plantenkennis Basis
dinsdag 14 september > dagopleiding TuinArchitectuur
zaterdag 18 september > Plantenkennis Compleet
dinsdag 28 september > Ontwerp je eigen Tuin Classic
dinsdag 12 oktober > Ontwerp je eigen Tuin XXL
maandag 1 november > Start je eigen Bedrijf
dinsdag 2 november > basiscursus SketchUp
donderdag 18 november > avondopleiding TuinArchitectuur

In de agenda lees je meer over de maandelijkse Podium Boskoop-lezingen, studievoorlichtingsmiddagen en proeflessen.  

Onze nieuwsbrief voortaan rechtstreeks in je inbox? Hier kun je je aanmelden.

No items found.