Niels Timmers: “Wat Piet Oudolf met planten doet, is voor mij kunst”

June 2, 2021
Marleen Bos
“In het laatste jaar van mijn opleiding tot vakbekwaam hovenier kregen we les in ontwerpen. Die twee uur op vrijdagmiddag vond ik een feest. Ruim tien jaar later werkte ik als hovenier voor het Koninklijk Huis en mocht ik met mijn toenmalige collega’s een project aanleggen van Piet Oudolf, ‘s werelds bekendste tuinontwerper. Dat contact heeft mij getriggerd de schoolbanken weer in te gaan.”

Niels Timmers volgde in 2017 de opleiding Tuinarchitectuur bij de OntwerpAcademie. In een serie interviews kijken oud-studenten terug op de lessen en vertellen hoe het nu met ze gaat.

“Als hovenier maakte ik voor vrienden of familie wel eens een ontwerp, het gevoel van vrijheid een tuin of project te kunnen ontwerpen en inrichten naar eigen inzicht, heeft Piet Oudolf bij mij aangewakkerd. Door hem besloot ik mijn ontwerpkennis te verbreden en ging op zoek naar een passende opleiding. Tijdens een informatieavond bij de OntwerpAcademie was er gelijk een klik. De opleiding zit gewoon goed in elkaar, dat zag ik ook aan de hand van de stage- en examenopdrachten die we konden inkijken.  

“Voor de eindexamenopdracht maak je een tuinontwerp aan de hand van een aantal foto’s van een tuin, de afmetingen en een wensenlijst.”

Wat doet je ontwerp met de ruimte? Die vraag kwam tijdens de lessen steeds terug. Ruimtelijke aspecten, daar hamerde onze docent flink op, hij zette je echt aan het denken. Wat zijn de zichtlijnen en wat doet dat met je ontwerp? Voor mij was de mogelijkheid van een versnelde opleiding perfect. Ik was destijds al meer dan tien jaar hovenier, was dagelijks bezig met het aanleggen van tuinen. Nu richtte ik mij op een volgende stap: het oprichten van mijn eigen tuinontwerpbureau. Na het afronden van de opleiding heb ik mij direct ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en sinds 2018 ben ik de trotse eigenaar van Timmers Tuinontwerp.

“Mijn eerste eigen ontwerpopdracht voor een voortuin van 18 bij 17 meter, met als extra uitdaging de bijna 2 meter hoogteverschil tussen de voordeur van de woning en de openbare stoep.”

Een goed doordacht ontwerp waarin alles klopt, dat staat voor mij bovenaan bij elke nieuwe ontwerpopdracht. Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we de wensen van de klant en kijken naar de mogelijkheden. Heel vaak komt de klant al met een concrete invulling die – en dat bedoel ik niet lullig – vaak is gebaseerd op wat de buren in de straat ook hebben. Maar als ik precies ga tekenen wat de klant vraagt, krijg je allemaal dezelfde tuinen, terwijl ze juist mij inschakelen voor een goed ontwerp. Voor mij is dat een ontwerp dat past bij de plek, dat aansluit bij de wensen en tegelijkertijd verrast.

Waar mogelijk probeer ik altijd te ‘sturen’ naar een groene tuin. Waarom per se een groot terras? Hoe vaak per jaar zit je met een grote groep mensen in de tuin? Een ander wil graag een onderhoudsvriendelijke tuin en denkt dan in eerste instantie aan weinig planten. Het is leuk en belangrijk om de vraag achter de vraag te ontdekken, dan kun je een tuin ontwerpen waar lang plezier aan wordt beleefd. Een mooi compliment kregen we laatst bij een nieuwbouwtuin van vijf bij zeven meter. De klant wilde graag een groene tuin met het liefst nog een boom en een gazon, maar wist niet of dit haalbaar was in de relatief kleine tuin. Ik heb toen gekozen voor diagonale lijnen en een verhoogde vlonder met gazon [zie foto hierboven]. Optisch lijkt de tuin nu veel groter. De opdrachtgever vertelde hoe buren uit de nieuwbouwwijk onder de indruk waren en hadden opgemerkt: ‘Wow, ja, dit hadden we óók kunnen doen met de tuin, in plaats van alleen tegels.’

“Waarom per se een groot terras? Hoe vaak per jaar zit je met een grote groep mensen in de tuin? Wat versta je onder een onderhoudsvriendelijke tuin? Het is belangrijk om de vraag achter de vraag te ontdekken, dan kun je een tuin ontwerpen waar lang plezier aan wordt beleefd.”

Het leukste aan dit vak is hoe je jezelf elke keer kunt uitdagen en overtreffen. Soms is het een ingewikkelde puzzel om binnen bepaalde kaders en randvoorwaarden een goed verantwoord ontwerp te maken. En ja, het komt voor dat ik ’s avonds in bed opeens een oplossing zie. Dan ga ik er toch nog even uit om die lijnen alvast op papier te zetten. Ik ben nu drie jaar bezig met mijn eigen ontwerpbureau en de combinatie met de aanleg van tuinen is voor mij ideaal. Het mede zelf uitvoeren vind ik nog steeds heel leuk. Daarnaast werk ik samen met hoveniersbedrijven.

Niels samen met Piet Oudolf

Piet Oudolf is absoluut één van mijn inspiratoren, ik heb een kast vol boeken van hem. Maar inspiratie haal ik ook uit heel andere dingen. De manier waarop bijvoorbeeld sterrenkok Hans van Wolde over zijn tot restaurant verbouwde boerderij praat, hoe hij ondanks moeilijke tijden aan zijn droom blijft werken, twee Michelinsterren inlevert door de verkoop van zijn oude restaurant om vervolgens binnen een jaar twee sterren te verdienen met zijn nieuwerestaurant. Dat vind ik geweldig! Ik hou van mensen die serieus en met liefde bezig zijn met hun vak.

“Sinds dit jaar presenteer ik mijn ontwerpen op deze wijze, inclusief een filmopname. Zo krijgt de klant van tevoren een goed beeld wat we met de tuin willen bereiken."

Hoe ik aan mijn eigen droom werk? Begin dit jaar heb ik geïnvesteerd in nieuwe software om ontwerpen nog aantrekkelijker te kunnen presenteren. Ook wil ik mensen nog meer bewust maken van de natuur, ze meenemen in ecologische mogelijkheden en daarnaast mijn netwerk met hoveniersbedrijven uitbreiden. Goede hoveniersbedrijven die netjes en nauwkeurig werken, met verstand van zaken, ook op het gebied van veiligheid. Samenwerken met prettige bedrijven met dezelfde visie, die geloven in wat ze doen. Daar gaat het om. Dan kom je samen verder.”

No items found.