Jetteke Sjouke: “Wat me steeds meer raakt is het belang van een groene omgeving”

February 7, 2021
Marleen Bos
“Een uitnodigende tuin met een groene schaduwplek, een bankje naast de geurende blauweregen om er je koffie te drinken, een schommel onder de Prunus, een schaal met water voor vogels en insecten. Het hoeft niet ingewikkeld, als de tuin maar bij je past, zoals een fijne, behaaglijke jas.”


Jaren geleden alweer rondde Jetteke Sjouke haar opleiding Tuinarchitectuur af, in 2019 vulde ze haar kennis aan met de cursus Plantenkennis Compleet. In een nieuwe serie blogs kijken oud-studenten en -cursisten terug op de lessen en vertellen hoe het nu met ze gaat.

"Door een eigen tuin, het maken van een plan met behulp van boeken en de tuinen die ik bezocht, groeide mijn enthousiasme voor het inrichten van tuinen. Door de jaren heen volgde ik een aantal cursussen tot ik besloot serieus naar mijn dromen te luisteren en mij inschreef voor de vakopleiding Tuinarchitectuur bij het IPD – de OntwerpAcademie bestond toen nog niet – met als doel te starten met een eigen ontwerpbureau.

De tuin van Jetteke

Kennelijk was het toen nog niet het juiste moment, ik vond in elk geval te weinig tijd om er echt werk van te maken. Maar het bleef in mijn hoofd zitten. En als ik dan de hond uitliet en al die betegelde tuinen passeerde, was ik in gedachten al die ruimtes aan het herinrichten. Geen trendy of high tech gebeuren, maar passend bij de mensen die er gebruik van maken en als het even kan vooral veel groen.

Koudwatervrees om er echt voor te gaan en onzekerheid, zullen ook hebben meegespeeld. Want, eenmaal de opleiding Tuinarchitectuur afgerond, kwam ik er achter dat er een hele berg planten is waar ik nog geen weet van had. En dat iedere plant ook nog eens zo z’n wensen heeft qua standplaats en bodemsoort. De jaren gingen voorbij, de droom bleef. Tot ik twee jaar geleden – op zoek naar meer kennis over planten – op de website uitkwam van de OntwerpAcademie en me inschreef voor de cursus Plantenkennis Compleet bij Ingrid van der Ven.

Voor mij een schot in de roos. Een prettige opzet met de lesstof verdeeld in verschillende modules, zoals bladverliezende heesters, vaste planten en coniferen en een super enthousiaste docent. Per les bespreekt Ingrid een aantal planten en laat ze vervolgens live zien. Ze neemt zelf veel mee én elke les gaan we naar de tuin van Greenlink, een groothandelscentrum voor buitengroen aan de overkant van de leslocatie.

Door haar ook leerde ik anders naar varens, naaldbomen en coniferen kijken. Waar ik deze keuze vaak oubollig vond, leerde ik ze nu toch te waarderen. Daarnaast schuift Ingrid iedere les wel een plant of struik naar voren omdat deze wat haar betreft meer bekendheid verdient. Er is veel aandacht voor biodiversiteit, voor inheems en niet-inheems beplanten en de effecten daarvan. En dan natuurlijk het contact met de andere cursisten; naast het delen van dezelfde interesse, leren we ook van elkaar. Over plantencombinaties, gemaakte fouten, successen, tips voor goede boeken en mooie tuinen.

Plantmateriaal tijdens de les van Ingrid

Mede door de cursus Plantenkennis heb ik nu echt en volledig durven kiezen voor tuinen. Per 1 januari 2019 ben ik voor mijzelf begonnen met JS Tuinprojecten. En ik vind het heerlijk! Tuinen bedenken, beplantingsplannen maken, inrichten en altijd op zoek naar de meest groene invulling. Waar mijn liefde voor tuinen en groen vandaan komt? Terugkijkend zie ik dat de basis ligt in mijn jeugd. Als kleuter woonde ik dichtbij een tuin met enorme bomen, een flink grasveld en in het voorjaar grote pollen geurende narcissen. In mijn lagere schooltijd hadden we een tuin met een schommel onder een grote Prunus, bij mijn beide oma’s mocht ik helpen in de moestuin en aten we boontjes, aardappels, aardbeien en bramen uit eigen tuin. Mijn aandacht voor het inrichten van tuinen is langzaam gegroeid, het is een opeenstapeling van goede herinneringen in een groene omgeving. Het belang daarvan neem ik daarom altijd mee in mijn verhaal, in mijn tuinontwerpen.

"Mijn lievelingsboom, een meidoorn. Bij mijn oma"

Mijn herinneringen aan de narcissen, bijen zien dwarrelen rond de Ereprijs, het bezig zijn in mijn eigen tuin, een paar bloemen in een vaasje zetten, samen met de hond zoete bramen eten, bladeren en takken op een hoopje achter in de tuin leggen voor de egels… het geeft me een blij en vrij gevoel. Het hoeft niet ingewikkeld; als de tuin je maar als een fijne, behaaglijke jas past. Die sfeer, dat gevoel, dat is wat ik wil overdragen.”

No items found.