Ontwerp je eigen tuin XXL met Modeste Herwig

April 19, 2022
Modeste Herwig, docent Ontwerp je eigen Tuin
“Meer dan ooit willen tuineigenaren met liefde en zorg iets moois maken van hun eigen tuin. Ik merk aan de deelnemers dat het veel voldoening geeft om tijdens deze workshop zélf hun tuin te ontwerpen, zich meer bewust te worden van het belang van een goed concept en over welke planten het goed doen op welke plek.”
3-daagse workshop ontwerp je eigen tuin XXL

Wil je een nieuwe indeling, meer bijen en vlinders, jaarrond groen? Het is voorjaar en het ideale moment om met je tuin aan de slag te gaan. Modeste: Vorig jaar zijn Peter Kroesen, Hilde Reichgelt en ik gestart met de 3-daagse workshop Ontwerp je eigen tuin XXL: tuinontwerpen en beplantingsplannen voor tuinen die groter zijn dan 800 vierkante meter. En, ik vind het fantastisch, om samen met de deelnemers met deze mooie grote tuinen aan de slag te gaan. Na 3 dagen ligt er een goede basis voor het ontwerp en de beplanting.

Dag 1 + 2 Ontwerpen en stijl van je tuin bepalen


Bij een grote tuin vind ik het nog belangrijker om naar het geheel te blijven kijken. De tuin wordt pas een fraai geheel als je duidelijk voor een bepaalde tuinstijl kiest. De stijl van de tuin is aan de hand van een moodboard al bepaald tijdens de eerste twee workshopdagen. Peter en Hilde werken dan samen met de deelnemers naar een uitgebalanceerd tuinontwerp toe.

Dag 3 Beplanting: welke plant past op welke plek

Tijdens de beplantingsdag wordt hier op voortgeborduurd. Herhaling van vormen en kleuren spelen daarbij een belangrijke rol, keuzes maken hoort daar bij. Ik merk dat het voor de cursisten lastig is om te kiezen, en eerlijkgezegd voor mijzelf ook elke keer weer. Er zijn zoveel mooie planten, je zou ze allemaal wel in je tuin willen hebben. Maar een border met heel veel verschillende soorten kan een rommelige aanblik geven. Juist door opvallende soorten te herhalen, zorg je voor eenheid. Kies bijvoorbeeld een hoog siergras en herhaal dit regelmatig achterin de border. Of een bloeiende struik zoals de vlinderstruik, een bladplant met donker blad zoals het purperklokje Heuchera ‘Purple Ace’ of een forse vaste plant zoals de duizendknoop (Persicariaamplexicaulis).

Opbouw les en gastdocent Miranda Spaan

’s Morgens bespreek ik eerst het stappenplan, ook laat ik inmijn presentatie inspirerende voorbeelden zien. Daarna gaan we stap voor stap aan de slag met het beplantingsplan voor de tuin. Als eerste kijken we naar de basis van de beplanting. Dit zijn de bomen, grote struiken en hagen. Het zijn houtige gewassen die lang meegaan, de juiste keuze is daarom heel belangrijk. Daarna beginnen we aan de invulling van borders en plantvakken. Na de lunch komt Miranda Spaan erbij, zij is opgegroeid op de kwekerij van haar vader Krijn Spaan en heeft veel plantenkennis. Samen begeleiden we elke cursist individueel bij het maken van hun beplantingsplan.

Goede basis en een hoop inspiratie en lesmateriaalom thuis verder aan de slag te gaan

Het lukt niet altijd om in één dag alle beplanting voor een grote tuin op papier te krijgen. Maar wel om de basis van bomen, struiken en hagen te bepalen en minstens één border te vullen. Hierbij is het stappenplan een duidelijke richtlijn en kan iedereen zelfstandig verder met het maken van een beplantingsplan voor de rest van de tuin. Al het lesmateriaal en een inspirerend boek wordt bovendien digitaal nagestuurd.

De workshop Ontwerp je eigen tuin XXL vind ik heel geslaagd, in drie dagen kunnen we nu zelfs voor grote tuinen een heel goede basis leggen. Meer dan ooit willen tuineigenaren met liefde en zorg iets moois maken van hun eigentuin. Ik merk aan de deelnemers dat het veel voldoening geeft om tijdens deze workshop zélf hun tuin te ontwerpen, zich meer bewust te worden van het belang van een goed concept, na te denken over welke planten op welke plek. Het is fijn om daar een bijdrage aan te leveren.

Meer informatie, data en aanmelden

Ben je enthousiast geworden en wil je onder begeleiding van Modeste Herwig aan de slag met jouw eigen tuin? Kijk voor de workshopdata en aanmeldinformatie hier en op www.tuinworkshop.nl

Meer blogs lezen over dit onderwerp?

Modeste deelde eerder haar tips bij het ontwerpen van je eigen tuin. Hier kun je lezen over de kracht van de workshop.

Fotot's: Jan van der Ploeg

No items found.