Inspiratie voor de beplanting in je tuin

March 7, 2021
Modeste Herwig

Modeste Herwig is tuinfotograaf, groenauteur en specialist in beplanting. Met het ontwikkelen van de workshop Ontwerp je eigen tuin, startte in 2016 haar samenwerking met de OntwerpAcademie. Nu we dit seizoen ons aanbod uitbreiden met de workshop XXL – speciaal voor tuinen groter dan 800 m2 – vroegen we Modeste voor het schrijven van een blog. Aan de hand van twee middelgrote tuinen, geeft ze je volop inspiratie voor prachtige bloemenborders: “De buitenruimte wordt pas echt een tuin met veel mooie planten.”
Verfrissend, praktisch en concreet. Uiteraard zijn de foto’s ook van haar hand.


Welke plek?

De plek voor een border of plantvak ligt in veel tuinen voor de hand. Je kunt je echter ook te veel laten leiden door een traditionele indeling, zoals een smalle strook planten naast het gazon. Probeer ook eens een andere plek voor de beplanting!
 

Planten kiezen

Als je de maat, de vorm en de juiste plek voor de bloemenborder hebt bepaald, kun je de planten gaan kiezen. Let daarbij op de bloeitijd, vorm, kleur en de hoogte en breedte van een plant. Mooi blad is zeker belangrijk, want de meeste planten bloeien maar enkele weken. Extra zaken waarop je kunt letten bij je keuze: wintergroen, wintersilhouet, geur, vlinderplant en mooie vruchten. Dan zijn er tenslotte de behoeften van de plant, heel belangrijk voor een goede groei en bloei. Houd daarom rekening met de lichtbehoefte van de plant en de bodemeisen. Maart-april is een prima periode om je tuin in te planten.

Tuinontwerp: Karin van den Hoven; beplantingsontwerp: Modeste Herwig

Onderhoudsvriendelijke beplanting

Deze achtertuin heeft een aparte vorm: het perceel is driehoekig. Achterin is een tuinhuis gemaakt, aangepast aan de vorm van de tuin. Hier kun je heerlijk zitten onder de overkapping. In de borders een beplanting in wit, paars, blauw en roze, mooi tot ver in de herfst. Op de achtergrond twee vakken die helemaal gevuld zijn met struisriet en ijzerhard, in mei bloeit hier de sierui Allium ‘Purple Sensation’ tussen de opkomende siergrassen. In het midden op het pleintje vier wintergroene steeneiken, je kunt deze bomen goed snoeien zodat ze niet te groot worden. Door sterke soorten in wat grotere groepen te zetten is er niet zoveel onderhoud aan deze beplanting.  

Plantenlijstje
Witte knoop, Anaphalis triplinervis ‘Sommerschnee’
Struisriet, Calamagrostis xacutiflora ‘Karl Foerster’
Rode zonnehoef, Echinacea purpurea ‘Fatal Attraction’
Bellenplant, Fuchsia magellanica ‘Riccartonii’
Ooievaarsbek, Geranium ‘Rozanne’
Pluimhortensia, Hydrangea paniculata ‘Bombshell’
Russische salie, Perovskia atriplicifolia ‘Blue Spire’
Steeneik, Quercus ilex
IJzerhard, Verbena bonariensis

Tuin- en beplantingsontwerp: Modeste Herwig

Dubbele border in de voortuin

In deze royale, zonnige voortuin is aan weerszijden van het pad een border gemaakt. Hier kun je tussen de planten doorlopen om er optimaal van te genieten. Vanuit de woonkamer is er een goed zicht op de borders. Dezelfde soorten worden herhaald zodat er een mooi geheel ontstaat, doorafwisseling van kleuren en vormen ontstaan er boeiende combinaties. De witbonte kornoelje heeft fraai blad, in de winter kun je genieten van de rode takken. Het is een zeer sterke struik die je goed kunt snoeien. In het vroege voorjaar bloeit er een mix van kleurige tulpen tussen de vaste planten.

Plantenlijstje
Witte knoop, Anaphalis triplinervis ‘Sommerschnee’
Struisriet, Calamagrostis xacutiflora ‘Karl Foerster’
Bonte kornoelje, Cornus alba ‘Elegantissima’
Ooievaarsbek, Geranium ‘Rozanne’
Zomeraster, Kalimeris incisa ‘Madiva’
Duizendknoop, Persicaria amplexicaulis ‘JS Caliente’ en ‘Rosea’
Duizendknoop, Persicaria polymorpha
Vetkruid, Sedum ‘Matrona’
Andoorn, Stachys monieri ‘Hummelo’
Gelderse roos, Viburnum opulus ‘Compactum’

Tuinworkshop

Wil je hulp bij het ontwerpen en beplanten van je tuin? Volg dan de twee- of driedaagse workshop Ontwerp je eigen tuin. Onder leiding van Peter Kroesen maak je de eerste dag het ontwerp voor je tuin. De tweede dag helpt Modeste Herwig je bij het maken van een beplantingplan.

Meer informatie vind je hier en op www.tuinworkshop.nl

No items found.