Ingrid's PlantenTip

July 10, 2020
Ingrid van der Ven

Elke maand schrijft onze plantenkennisdocent Ingrid van der Ven een blog voor deze rubriek. Ingegeven door haar tekst van april - waarin ze schrijft dat het belang van 'ons eigen stukje buitenruimte' nog nooit zo groot is geweest - startten we in mei met een wekelijkse serie: Ingrids Plantentip. Gestart op Facebook, plaatsen we de tip vanaf deze week op onze homepage. Zo zijn ze voor iedereen goed te volgen en terug te lezen. Op de vraag hoe lang ze de wekelijkse plantentip denkt ‘vol te houden’, antwoordt Ingrid: “Volgens mij wel jaaaaren 🙂 er zijn zoveel mooie planten die ik kan en wil belichten!”

Ingrid's PlantenTip

“Deze minder bekende hortensia, Hydrangea aspera ‘Macrophylla’ heeft twee soorten bloemen: witte opvallende, steriele lokbloemen, die beperkt blijven tot de rand en in het midden massa’s kleine, fertiele bloemen met bijna fluorescerende lila-blauwe meeldraden. En juist deze hele kleine lila bloempjes bevatten de nodige nectar en stuifmeel voor o.a. vlinders en bijen. Dit in tegenstelling tot de veel gebruikte, grote bolvormige hortensiasoorten, zoals H. macrophylla en de H. arborescens ‘Annabelle’, die uitsluitend uit steriele lokbloemen bestaan.

H. aspera ‘Macrophylla’ heeft vanwege het grote, ruw behaarde blad een vochthoudende bodem nodig in koele halfschaduw en wordt uiteindelijk ruim twee meter hoog. Een hele sierlijke hortensiasoort, waar zowel wij als allerlei insecten in de zomermaanden van kunnen genieten.”

Juist omdat we in deze coronazomer meer tijd besteden aan huis, tuin of balkon, deelt onze Plantenkennisdocent Ingrid van der Ven elke vrijdag een plantentip. Meer over dit plantengeslacht behandelt ze tijdens de lessen Bladverliezende heesters van beide PlantenKennis-cursussen.

Meer over dit plantengeslacht komt aan bod tijdens de lessen Bladverliezende heesters van zowel de cursus Plantenkennis Compleet als Plantenkennis Basis.

No items found.