In beeld: Sacha de Ruiter "Met overgave zet ik mij in voor een groene, leefbare omgeving"

October 16, 2023
Marleen Bos
Mijn motto: “Alle kleine beetjes helpen. Met elkaar kunnen we echt het verschil maken.”
Als projectleider voor sociale en duurzame projecten in haar woonplaats Almere is Sacha de Ruiter betrokken bij groene initiatieven als Steenbreek en Groene Buur. Met haar toegankelijke en laagdrempelige aanpak en een fijne dosis enthousiasme neemt ze mensen mee in haar inspirerende verhaal. Mijn motto: “Alle kleine beetjes helpen. Met elkaar kunnen we echt het verschil maken.” Bij de OntwerpAcademie begint Sacha in 2021 met de opleiding Tuinarchitectuur, haalt haar diploma en start als zelfstandig tuinontwerper. Op dit moment is ze in de laatste fase van de opleiding Beplantingsadviseur. Wie is deze actieve groenambassadeur is en wat beweegt haar om zich met zoveel overgave in te zetten voor een groenere leefomgeving?
Kruidenwandeling door het Koggepark. Sacha: “Dit park is ontworpen en aangelegd door bewoners i.s.m. gemeente Almere en wordt deels onderhouden door buurtbewoners. Ik heb dat proces mogen ondersteunen en kwam in contact met de landschapsarchitect. Achteraf denk ik dat daar het ‘ontwerpvlammetje’ is gaan branden.”
Laten we bij het begin beginnen Sacha. Waar kom je vandaan, wat is je achtergrond?

Met een lach: “Nee, niet uit Almere, kun je het horen? Ik ben geboren en getogen op het Zeeuwse platteland. In het dorp Hulst, de stad van Reinaert de Vos, woonden we tegenover een grote vijver en naast een kleine kinderboerderij. Als kind speelde en hielp ik vaak in de enorme moestuin van mijn opa. Een fijne en ‘vanzelfsprekende’ groene jeugd. Voor meer kansen en mogelijkheden trok ik naar het noorden. Ging studeren in Utrecht [o.a. Sociaal Pedagogische Hulpverlening – red.]en verhuisde in 1999 naar Almere waar ook onze jongste dochter is geboren. Het Zeeuwse platteland en mijn achtergrond als welzijnswerker hebben mij gevormd en gebracht waar ik nu ben. Iets bereiken lukt alleen als je er zelf ook echt in gelooft, als je het samen kunt doen met anderen en als je bereid bent van elkaar te leren en elkaar te helpen. Dat is denk ik wel de rode draad.”

Naast sociaal ondernemer ben je nu ook tuinontwerper. Waarom deze stap?

“De directe aanleiding was in feite onze verhuizing naar de wijk Oosterwold, een groen gebied tussen Almere en Zeewolde. Bewoners moeten daar de helft van hun kavel gebruiken voor stadslandbouw. Die ‘opdracht’ sprak ons enorm aan, naast het creëren van een eigen groene leefomgeving, lever je samen met je buren ook een bijdrage aan de vormgeving van de openbare ruimte eromheen. Een unieke kans vinden wij én helemaal passend in mijn straatje. Onze eigen grond wilde ik graag inrichten als eetbare tuin. En zelf ontwerpen. Nou, daar ben ik toen helemaal ingedoken. Dat was fantastisch, ik ontdekte zoveel mogelijkheden en vond het zó leuk; daar wilde ik echt meer van weten. Ik ging googelen naar cursussen en opleidingen en kwam uit bij de OntwerpAcademie. Waarom? Met name om de inhoud, het aanbod van éénjarige opleidingen én de locatie in Boskoop,  omringd door kwekerijen en tuinen. De opleiding staat bovendien goed aangeschreven.“

Foto van haar eigen tuin, gemaakt oktober 2023


Wat motiveerde je om ook de opleiding Beplantingsadviseur te volgen?

“Als tuinontwerper kun je niet zonder plantenkennis. Klanten hebben ook vaker vragen over beplanting dan over het ontwerp. Ze beginnen vaak met de planten die ze mooi vinden en daarna komt pas het ontwerp.” Lachend: “Dat draai ik dan natuurlijk om. Want, eerst de basis, dán de invulling. Les één bij Tuinarchitectuur. Maar ook merkte ik dat klanten – afzonderlijk van elkaar – vaak dezelfde planten benoemen. Hoe mooi is het dan om te laten zien dat er ook andere mogelijkheden zijn voor een vergelijkbare sfeer. Met dank aan de praktijkgerichte lessen van Marlien: hoe kun je de planten toepassen, waarom kiest een beplantingsontwerper voor een bepaalde combinatie, welke planten kunnen goed bij elkaar en welke juist niet. Ze heeft veel kennis en ervaring, echt een wandelende groene encyclopedie.”

Sacha tijdens Tuininspiratiedagen bij Tuinvisie. Sacha adviseert klanten tijdens de Tuindagen van Tuinvisie in Utrecht: “Inspiratie halen mensen vaak uit wat ze om zich heen en op televisie zien. Als je, na goed luisteren naar hun wensen, met wat voorbeelden kan laten zien dat het ook anders kan, zie je de glimlach steeds groter worden. ‘Wow, dat is een creatieve oplossing. Zo heb ik er nog niet naar gekeken."
De Schetsessies zijn een structurele samenwerking tussen Tuinvisie en de OntwerpAcademie met als doel om klanten te helpen met ideeën voor hun nieuwe tuin en studenten te helpen met praktijkervaring en het opbouwen van een klantenbestand. Een echte win-win!


Welke opdracht gaat jou lang bijblijven denk je? En waarom?

“Mijn StageProject! Al het geleerde tijdens de lessen komt hierin zo goed samen. Hier merkte ik ook dat ik echt alle fases in het proces leuk vind. Van het eerste klantencontact, tot schetsen, puzzelen en passende beplanting zoeken. Peter [Kroesen – red.] is bovendien een heel fijne begeleider. Hij is enthousiast, eerlijk en stelt goede vragen. Vooral over visie en concept, haha. Tijdens de opleiding Tuinarchitectuur wordt daar flink op gehamerd. Nu heb ik nog meer ervaren hoe terecht dat is. Het grappige is dat de klant ‘het concept’ niet per se zo belangrijk vindt. Maar het is echt de basis van waaruit je de puzzel kunt gaan leggen. En het helpt enorm om de gemaakte keuzes toe te lichten. Een eyeopener vond ik de keuze voor het aantal planten en dat je daarbij niet teveel hoeft vast te houden aan de basisrichtlijnen. Hoe een plant zich ontwikkelt leer je vooral in de praktijk.

“Het mooiste compliment? De opdrachtgever die zei: ‘Dit is echt precies wat we wilden, maar hier waren we zelf nooit opgekomen!’ Als je een klant kunt verrassen met een tuin, dat is toch wel het allerleukste.”  

Door goed te luisteren naar de klant, om me heen te kijken tijdens het gesprek aan de keukentafel en dóór te vragen – hier komt de welzijnswerker in mij goed van pas – heb ik een ontwerp kunnen maken dat helemaal past bij de opdrachtgever. Op dit moment wordt de tuin aangelegd en ik ontvang regelmatig foto’s en updates van de vorderingen.

Strandtuin in Zeeland met als thema ‘Luisteren naar de golven’

Hoe kijk je terug op de afgelopen twee jaar?

“De kennis van de docenten, het enthousiasme en hun passie voor het vak. Het samen leren met de andere studenten. En het besef dat ik echt anders heb leren kijken. Voorheen keek ik alleen naar wat ik mooi vind. Nu kijk ik en vraag ik me af waaróm ik iets wel of niet mooi vind. Wat is de achterliggende gedachte, hoe is het samenspel tussen verschillende planten. Hoe wordt in hoogtes, vormen en kleuren gewerkt. Hoe wortelen planten, welke ruimte hebben ze nodig en vooral hoe groot wordt een plant of boom. Daar heb ik me in het verleden niet mee bezig gehouden. Nu weet ik dat één Persicaria echt immens groot kan worden en dat negen exemplaren op een vierkante meter echt niet nodig is.

Maar ook dat de opleiding intensief is en dat het belangrijk is voldoende tijd vrij te maken voor alle opdrachten. Zeker als je aan de slag wil als ontwerper, want juist van die opdrachten leer je ontzettend veel. Het contact met de medestudenten is daarbij heel fijn en belangrijk. Het is heel leerzaam om te zien en horen hoe een ander een ‘ontwerpuitdaging’ aanpakt.  

Met een aantal medestudenten van Tuinarchitectuur heb ik nog steeds contact. Regelmatig bezoeken we een tuin of beurs en wisselen ervaringen uit. Over planten praten is natuurlijk sowieso al een feestje.

Mooiste plek om Almere te bekijken, vanaf de 29ste verdieping van het WTC. Dan zie je pas hoe groen onze stad is.

Met welke visie ga je nu verder als tuinontwerper?

Groen, groener en nog groener. De steden in Nederland kunnen echt groener en meer divers. Almere – om maar even bij mijn eigen woonplaats te blijven – is de groenste stad van Nederland, maar de tuinen zijn dat zeker niet. Veel mensen hebben een enorme afstand tot de natuur, beseffen niet hoe ongelooflijk belangrijk natuur is. Zonder planten en bomen is er geen leven mogelijk, de natuur is onze basis. Als tuinontwerper wil ik mooie, groene tuinen realiseren die passen bij de opdrachtgever en waarin ze zelf ervaren dat hun tuin er toe doet in het grote geheel. Koeler, met minder wateroverlast en dat een groene tuin gewoon een relaxte plek is om te zijn.”


www.ruiterlijkgroen.nl

No items found.