Hoe start je als zelfstandig tuinontwerper?

February 21, 2021
Adri Voorwinden

Tuinontwerpers werken in loondienst, bij een ontwerpbureau, hoveniersbedrijf, tuincentrum, gemeente, kwekerij.. als tuinontwerper kun je op veel manieren aan de slag. Daarnaast zijn er zelfstandige tuinontwerpers, zij runnen hun eigen onderneming. Dat is niet leuker, beter of moeilijker, het is een keuze.

Op een dag weet je het: ik word zelfstandig tuinontwerper. Het feit dat je dat op eigen kracht doet, daar wil ik op ingaan. Voor wie deze beslissing ooit heeft genomen, is het vaak een memorabel moment. Het gaat gepaard met zowel euforie- ik weet precies wat en hoe ik het wil - als onzekerheid.  Zodra je de keuze hebt gemaakt, dienen er zich vragen aan als: kan en durf ik dit, hoe begin ik? Het buiten je comfortzone gaan, leidt tot het zien van beren op je weg. Gelukkig is bewezen dat juist het bewandelen van nieuwe paden, maakt dat je beter wordt. Beter dan dat je op de gebaande paden blijft. Ga buiten je comfortzone en oefen; ga het vak beoefenen(vlieguren maken) én ga buiten je veilige paden. Juist die combinatie maakt je goed in je vak.


Het is zaak, dat zodra je de beslissing tot zelfstandigheid hebt genomen, je dat tegen iedereen vertelt. Maak het wereldkundig, bij de buurvrouw, de kapper, je vrienden, familie… Op die manier oefen je je pitch en wordt het zelfstandig zijn voor jezelf steeds duidelijker. Je kunt dat pitchen thuis voorbereiden, spreek er vervolgens vooral veel buitenshuis over. Luister goed naar positieve reacties, geef het gewoon aan als je ergens nog over twijfelt of zover nog niet bent (daar ga je dan mee aan de slag). Laat je niet ontmoedigen, de negatieve reacties hoor je aan en je denkt bij jezelf: ik zal bewijzen dat het anders is. Naast dat je op deze manier je eigen verhaal duidelijker krijgt, begin zo de mond-tot-mondreclame.

Daarnaast kun je natuurlijk ondersteuning zoeken, sowieso bij de Kamer van Koophandel, een ervaringsdeskundige, een coach. Als zelfstandige kun je ook samenwerken en naast advies geven, ook advies inroepen. Want zelfstandig je vak uitoefenen, wil niet zeggen dat je voortaan alles alleen moet doen!

Denk je zelf na over het starten van een eigen ontwerpbureau? Maandag 8 maart a.s. begint de nieuwe cursus Start je eigen bedrijf.

No items found.