Ga er op uit!

October 3, 2021
Adri Voorwinden

Het heeft eerst iets ongemakkelijks, je melden in een koffietentje op het stationsplein in Rotterdam, zonder dat je bekenden ziet. Maar dat is niet anders dan je eerste les op de OntwerpAcademie en die heb je ook overleefd. Daarna is het een warm bad, van redelijk gelijkgestemde leergierigen, gretig rondkijkende en positief gestemde mensen. We zijn op excursie in Rotterdam, de stad van de groene parels.

De komst van het nu al iconische Depot Boijmans Van Beuningen (opening 6 november 2021) is voor de gemeente Rotterdam een mooie aanleiding om de buitenruimte in en rond het Museumpark te vergroenen.


Rotterdam leent zich uitstekend voor deze excursie, op elke tien minuten fietsen dient zich een bijzondere plek aan, waar excursieleider Inga Villerius boeiend over vertelt. Ze neemt het stokje over van haar collega Marieke de Keijzer, beiden initiatiefnemers van STEK, de stadstuinwinkel.

“Little C, een nieuwe wijk voor wonen, werken en verblijven aan de kop van de Coolhaven is sinds dit jaar een nieuw onderdeel van de excursie. Het bijzondere aan dit project is hoe de architecten direct aan het begin van het proces het groen hebben mee ontworpen. En dat voel je als je op een van de binnenpleinen staat. Alles klopt. Van materiaalkeuze en beplantingsplan tot de verhoudingen in de menselijke maat.”

In Little C verbinden loopbruggen de in totaal 15 gebouwen, met daaronder groene straatjes en 3 pleinen.


Ik ga hier natuurlijk niet te veel weggeven, anders dan dat je deze excursie echt moet bijwonen! Want op excursie gaan, is altijd de moeite de waard. Je denkt misschien dat het niet uitkomt met je deadlines, dat het zonde is van je werkdag? Integendeel! Het geeft energie, biedt inspiratie en is goed voor je! Dat geldt voor de door anderen georganiseerde dagexcursies als Groene Parels, maar ook voor een kleine ga-er-op-uit-activiteit.

Ichtushof aan de Posthumalaan op de Kop van Zuid, aangelegd op het dak van een metrotunnel.


En dat is waar ik nu ook een lans voor wil breken. Spreek eens af met je studie- of vakgenoot om een (aantal) project(en) te bekijken. Iets wat is gerealiseerd. Ga samen op stap. De één neemt de ontwerptekening mee, maakt zo nodig een afspraak met de opdrachtgever, de ander kijkt, vraagt, ruikt, zoekt, fotografeert. Je zult ervaren dat dit een waardevolle activiteit is, waar je beiden wat van leert. Pak onderweg eventueel een leuk project van een gerenommeerd bureau mee en je dagdeel is goed gevuld. Je deelt de dingen waar je tegenaan loopt, je vragen en successen, waardoor je juist een verdiepingsslag maakt. Dat geldt voor zowel de ontwerper als de bezoeker. En de keer erop draai je deze rollen om. Het levert serieus energie op, betere ideeën, een aanvulling op je persoonlijke referentiebeeldenbank én inzicht.

“Het leuke aan het rondleiden van OntwerpAcademie-studenten, is de belangstelling, de nieuwsgierigheid en de diversiteit aan vragen. Mooi ook om samen met de groep te kijken naar mogelijke oplossingen. Wat vind jij? Hoe zou jij daar mee omgaan? Er met elkaar over door te praten. Antwoorden zijn niet ‘zwart-wit’, het is juist interessant om vraagstukken met elkaar te onderzoeken. Ook voor mij zelf is een dag als deze heel leerzaam.”


Ons vak bestaat uit kijken, uit maakbare ontwerpen realiseren, uit het vertalen van vage gedachten en vooral uit doen, doen, doen. Zo’n dag of dagdeel buiten is daar voeding voor. Zelf houd ik ook regelmatig van dit soort uitwisselingen, te weinig dat geef ik toe, maar ik maak er jaarlijks tijd voor vrij. Ik noem het bureau-excursie. Flink ver vooruit plannen en je aan die afspraak houden, dat is de clou. Doe het. Minstens één keer per jaar. En je zult, net als na de excursie in Rotterdam, zien hoeveel dat oplevert!

No items found.