De tuin van Modeste Herwig, docent Ontwerp je eigen Tuin

August 1, 2021
Modeste Herwig

Hoe zien de tuinen van het team van de OntwerpAcademie er eigenlijk uit? In welke omgeving komen zij tot rust, waar halen zij hun inspiratie vandaan? Tijdens de zomermaanden stellen we op social media elke week een tuin, een groene oase of favoriete plek aan je voor. Modeste Herwig, docent beplanting voor de workshop Ontwerp je eigen Tuin, maakte een uitgebreider verhaal en schreef een blog over haar favoriete deel van haar tuin. Met kleuren die wisselen per seizoen. Uiteraard zijn de foto’s ook van haar hand.

"In de zomer ben ik het liefst in mijn eigen tuin. Na het weer opstarten van de tuin in het voorjaar is het ’s zomers genieten van veel verschillende bloeiende planten. Het favoriete deel van mijn tuin is toch de border, 2,5 meter diep en 15 meter lang en inmiddels bijna twintig jaar geleden aangelegd. Ik noem het mijn ‘seizoenenborder’ omdat mijn beplanting meerdere seizoenen bloeit. Elke maand bloeien er weer andere planten en ook ieder jaar is de beplanting verschillend.

Van april tot in oktober zijn er bloemen te zien. In groepen van één soort, maar ik plant vooral gemengde groepen van soorten met een verschillende bloeitijd. Bijvoorbeeld een combinatie van drie soorten die na elkaar van april tot en met mei bloeien: wolfsmelk, akelei en tulpen. Daarnaast een combinatie van twee planten die mooi zijn van juni tot in de herfst: Salvia‘ Caradonna’ en duizendknoop (Persicaria).

Na verloop van tijd verandert de border natuurlijk omdat planten groter worden, door elkaar groeien, zich uitzaaien of omdat bepaalde soorten verdwijnen. Jaarlijks bekijk ik het resultaat en voer dan in het najaar veranderingen uit. Om het bloeiseizoen te vervroegen vind ik bolgewassen erg leuk, zo heb je al kleur vanaf april. Tulpen en sieruien zijn prachtig om met vaste planten te combineren omdat ze weinig ruimte innemen. De bollen plant ik in het najaar tussen de vaste planten. Planten die zich uitzaaien, zoals akeleien en de roze koekoeksbloem, mogen een plekje veroveren, ze vullen mooi de gaten op.

April

Begin april beginnen de tulpen te bloeien, iets later de akeleien, wolfsmelk en de prairielelies. Vergeet-mij-nietjes mogen zich uitzaaien om de ‘gaten’ op te vullen.

Mei

De border groeit snel vol, er is kleur van sieruien, ooievaarsbek, wolfsmelk en koekoeksbloem. Geranium sylvaticum ‘Mayflower’ bloeit nu volop. De witte bloemen zijn van Camassia leichtlinii ‘Alba’.

Juni

De border staat in juni vol met bloeiende salie (Salvia nemorosa ‘Caradonna’), ooievaarsbek (Geranium ‘Patricia’), roomwitte ruit (Thalictrumpolygamum), klokjesbloemen (Campanula lactiflora ‘Prichard’s Variety’) en sieruien. De roze bloemen zijn van de eenjarige Papaver somniferum, die zich hier heeft uitgezaaid.

Juli

In juli verschijnt voor ongeveer drie weken het knalrood van Crocosmia ‘Lucifer’. De felle bloemkleur contrasteert opvallend met Phlox ‘LeMoisnil’. In het midden begint Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’ te bloeien, op de achtergrond lichtroze Phlox ‘Utopia’.

Augustus

De Crocosmia is nu uitgebloeid, er is nog wel rood van Persicaria amplexicaulis ‘Speciosa’. De vlinderstruik en de Phlox bloeien nog goed door. Links fijne witte bloemen van Gaura, die er later ingezet is om een gat op te vullen.

September

De Phlox is aan haar tweede bloei begonnen met iets kleinere bloemen, de rode duizendknoop weet van geen ophouden. Achteraan het ijzerkruid (Vernonia) en het lampenpoetsergras, vooraan het prachtriet (Miscanthus).

Oktober

De border begint in te storten, maar toch zijn er nog bloemen van Verbena, een paar late vlambloemen en de duizendknoop. Het blad van Crocosmia en de wolfsmelk (Euphorbia) krijgt herfstkleuren en de siergrassen geven nog veel effect."

No items found.