Boskoops Glorie geeft mooi en divers beeld van Boskoop

June 11, 2021
Marleen Bos

Groener dan in Boskoop wordt het Groene Hart niet. Precies daarom vestigden we ons twee jaar geleden in Boskoop om te midden van kwekerijen en groenleveranciers, studenten en cursisten te kunnen onderdompelen in het groen. Nu de coronacijfers het weer toelaten, organiseerden we sinds ruim een jaar opnieuw de populaire excursie Boskoops Glorie. Op 27, 28 en 29 mei jl. bezochten studenten Tuinarchitectuur uiteenlopende groenbedrijven, kwekerijen en particuliere initiatieven.

Foto’s: Max Houtman

Als groenopleider vinden we het belangrijk onze studenten niet alleen theoretische kennis aan te bieden, maar er vooral ook veel met ze op uit te trekken en ze het groen ‘te laten beleven’. Sinds kantoor en leslocatie zijn gevestigd tegenover groothandel Greenlink ontstaan er nieuwe samenwerkingen en ontwikkelen we steeds nieuwe initiatieven met als doel studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis te laten kennismaken met de uitgebreide mogelijkheden binnen de groensector.

Excursiecoördinator Jorien Launspach: “De excursie Boskoops Glorie is onderdeel van de opleiding Tuinarchitectuur. Inhoudelijk draait de excursie vooral om veredelingstechnieken, vermeerderingsmethoden, verschijningsvorm van planten en bomen, handelsprijzen en al die onderwerpen die er voor zorgen dat de student meer idee krijgt wat er zich bij leveranciers afspeelt. Daarnaast laten de verschillende onderdelen een mooi en divers beeld zien van Boskoop met uiteenlopende kwekers. De gidsen vertellen elk op hun eigen vakgebied gedreven over hun werk en dat heeft zijn weerslag op de studenten. Zelf heb ik geen groene achtergrond, maar ook voor mij zijn het drie leerzame en zeer interessante dagen.”

Plantenveredelaar Margareth Hop vertelt haar verhaal aan de hand van het rijke aanbod bomen, heesters en vaste planten van sortimentstuin Harry van de Laar aan het Rijneveld.


De Boskoopse meesterbloembinder Debora Treep is een van de rondleiders bij kwekerij Het Groene Huis: “Als aanvulling op de theorie brengt de OntwerpAcademie op allerlei manieren professionals en studenten bij elkaar om kennis te delen en te inspireren. Het is een visie die mij en zeker ook de studenten zeer aanspreekt. Ze zijn enthousiast, leergierig en blij met de stap die ze hebben gezet. Een aantal werkt al in het groen en zoekt verdieping, anderen maken een carrièreswitch en onderzoeken nog welke kant ze op willen. Een excursie als deze sluit perfect aan bij de opleiding. Ze bezoeken een mix aan organisaties met allerlei soorten beplanting en uiteenlopende toepassingen.”

Landschapsadviseur Fred Booy is eigenaar van kwekerij Het Groene Huis: “Het is leuk en belangrijk om studenten Tuinarchitectuur en Plantenkennis de diversiteit van Boskoop te laten zien. Het is een fijne club, heel geïnteresseerd in natuurvriendelijk kweken en ecologisch verantwoord ontwerpen. En met interessante en inhoudelijke vragen. Dat vind ik ook het leuke aan rondleiden, de aanwezige kennis en de vragen bepalen mede mijn verhaal. Zo is elke dag anders. Ik denk dan ook dat Jorien drie totaal verschillende dagen heeft ervaren."

Onze excursies zijn (mede) toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in tuinarchitectuur, beplanting en tuinen. De kwekerijen en tuinen aan het Rijneveld in Boskoop zijn bovendien te bezoeken op elke laatste zaterdag van de maand. Kijk voor meer informatie in de agenda op onze website.

No items found.