Dolf Houtman

Ontwerpen en groen lopen als een ‘rode draad’ door mijn leven. Eerst als directeur/eigenaar van een hoveniersbedrijf van 1979 tot ongeveer 1992.

Met een team van 7 enthousiaste medewerkers hebben we vele tuinen mogen ontwerpen en aanleggen in de omgeving Rotterdam Kralingen. Een fantastische tijd waarin ik mijn vakvaardigheden in alle opzichten heb kunnen ontwikkelen. Kijk op LinkedIn als je meer wilt weten.

Ontwerpen is een fascinatie

Daarna ben ik weer gaan studeren, want het bloed kruipt kennelijk waar het niet gaan kan. Eerst milieukunde, daarna Recreatie & Toerisme. Nog weer later heb ik mijn onderwijsakte behaald en als laatste stap Tuin- en Landschapsinrichting op Van Hall Larenstein. Een enerverende maar zeer inspirerende stap.

Cursussen voor ontwerpers

Met het ontwerpbureau HollandsZwartBont ontwerpen we tuinen, terreinen, recreatie en landschappen. Met veel plezier combineer ik ontwerpwerkzaamheden met lesgeven.

Mijn fascinatie voor het ontwerpvak lijkt oneindig zodoende heb ik het idee opgepakt om ‘verdiepende’ ontwerpcursussen te ontwikkelen waarmee hoveniers, tuinontwerpers en andere groenprofessionals met ontwerp ontwerpambitie zich verder kunnen ontwikkelen.

Ik geef onder andere les in: SketchUp, Ontwerpen met beplanting, Examentraining Tuinontwerper, Ruimtelijk Tekenen, Conceptueel ontwerpen.

Frits Ruyten

Van Middelbare Tuinbouwschool via HBO tot het proefschrift over ‘de integrale beplantingsmethode’ aan de Wageningen UR, van gemeentelijk groenontwerper tot landschapsarchitect, van eigenaar ontwerpbureau, radiopresentator Groen Actueel, wethouder Ruimtelijke Ordening, schrijver over tuinontwerpen en beplanting tot praktijkleraar en van docent tuinarchitectuur naar directeur van het Ruyteninstituut.

Met mijn opgedane praktijkervaring en kennis wil ik jullie als toekomstig ontwerpers laten ervaren hoe het is om je idee naar een uitvoerbaar plan te brengen dat past in de omgeving, bij de opdrachtgever en waar je trots op kan zijn.

Frits geeft les in Tuinarchitectuur.

Ingrid van der Ven

Al tientallen jaren houd ik mij bezig met beplanting, vanuit heel veel passie en bezieling. Als liefhebber heb ik veel kennis en praktijkervaring opgedaan en beplantingsadvies gegeven. Ik heb de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan de Hogeschool Van Hall Larenstein afgerond, met als specialisatie Beplanting. Voor een verdere verdieping heb ik beplantingscursussen gevolgd, o.a. bij Sanne Horn en Annet Scholma (Buro Mien Ruys). Vanuit het specialisme Beplanting heb ik mijn ontwerp- en adviesbureau opgericht (Beplantingsburo Uniek), dat uitsluitend toegespitst is op dit onderdeel van de tuin- en landschapsarchitectuur

Aangezien je nooit ‘uitgeleerd’ raakt op het gebied van groen, ben ik voortdurend bezig om mijn plantenkennis te vergroten; deze kennis delen geeft mij ook bijzonder veel voldoening en plezier.

Ingrid geeft les in Plantenkennis.

Ploni Sikkes

Als tuin- en landschapsontwerper heb ik mij gespecialiseerd in duurzame en eetbare tuinen, beplanting en permacultuur. Veel mensen denken dat permacultuur of een duurzame tuin automatisch een rommelige tuin betekent, maar niets is minder waar. Dat laat ik als ontwerper graag zien.

Ik studeerde aan de tuinbouwschool in Frederiksoord, Tuin- en landschapsontwerp in Brussel en ecologie aan de Universiteit van Wageningen. De verschillende toepassing van planten vind ik fascinerend. Omdat je nooit uitgeleerd raakt ben ik me daarnaast blijven verdiepen in o.a. het bodemvoedselweb, eetbare en geneeskrachtige planten. Sinds 2009 werk ik vanuit mijn eigen ontwerpbureau Groengetekend. 

Groen is belangrijk en voorziet in onze eerste levensbehoeftes; zuurstof, gezond voedsel, geneesmiddelen, bouwmaterialen, onderdak, schoon water. Samen kunnen we de wereld groener maken, daarom draag ik mijn praktische en ecologische kennis graag over. Naast tuin- en landschapsontwerper ben ik tuindocent op een middelbare school en verzorg ik gastlessen op de OntwerpAcademie.


Vincent van Klaveren

Vanuit mijn ervaring met webbeheer ben ik bij de OntwerpAcademie terecht gekomen. Mijn interesses liggen op het gebied van informatie, communicatie en techniek.

Na een aantal jaren bij een ondersteuningsorganisatie gewerkt te hebben als vormingswerker/webmaster ben ik voor mezelf begonnen: Online en Offline ondersteuning op het gebied van ict. Bij de OntwerpAcademie wil ik professionals toerusten in webbeheer en het opzetten van een eigen internetsite (webontwerp). De Ontwerpacademie biedt deze cursussen dan ook aan. Ook run ik een ‘biologische’ foodtruck  Coffee-xpress met vrouw en vrienden.

In de vrije tijd die overblijft speel ik toetsen en flügelhorn/trompet in DADS5. En zing ik bas bij Het Schiedams Koor. Kortom veel variatie; “ontwerpen is wat je zelf creëert!”.

Pieter Janssen

Ontwerpen is mijn échte passie. Dat bleek toen ik na 23 jaar ‘hovenieren’ mijn horizon wilde verbreden. In 2001 schreef ik mij als deeltijdstudent in bij IAHL Larenstein te Velp voor de opleiding Tuin en Landschapsinrichting. Mei 2006 verliet ik, gepokt en gemazeld  én met een diploma, de opleiding. En dat was meteen ook het moment dat ik mijn hoveniersbedrijf aan mijn toenmalig medewerkers verkocht.

Momenteel ontwerp ik met mijn ontwerpbureau Groenvorm tuinen en buitenruimten in de ruimste zin van het woord. Zo komt het voor dat ik het ene moment zit te knobbelen op een particuliere achtertuin van 6 bij 13 meter, om een paar uur later in gesprek te zijn met een projectbegeleider over de landschappelijke inpassing van een paardenfokkerij met manege in het buitengebied van Den Haag. Zeker ook hoveniersbedrijven reken ik tot mijn opdrachtgevers. Maar écht blij word ik van het ontwerpen van particuliere tuinen op alle schaalniveaus.

Onderwijservaring: van 2003 tot en met 2012 heb ik vele volwassenen opgeleid tot tuinontwerper. Dit waren veelal tuinliefhebbers die toe waren aan een carrièreswitch. Een aantal van deze enthousiastelingen kom ik nog weleens tegen in het werkveld…

ls ‘docent’ is het mijn passie op een enthousiaste en open wijze kennis over te dragen. En wel zodanig dat er respect ontstaat voor de buitenruimte in de breedste zin van het woord als ook voor het vak van ontwerper als zodanig.

Het ontwerpen van een tuin is niet zomaar het maken van een tekening… Het is het nemen van weloverwogen beslissingen, waarbij de vraag, ofwel het probleem van de opdrachtgever centraal staat!

Modeste Herwig

Modeste Herwig groeide op in een ‘groene’ familie. Ze was acht jaar werkzaam in de Modeltuinen te Lunteren van haar vader om praktijkervaring op te doen. Op ongeveer 3 hectaren legde haar vader borders en twaalf siertuinen aan, die voor publiek waren opengesteld. Voor de borders op kleur werd het kleurensysteem van de Royal Horticultural Society toegepast.

Modeste maakt foto’s en teksten over alle aspecten van tuinieren. Inmiddels beheert zij een fotoarchief met meer dan 100.000 beelden van tuinen, bloemen, planten, borders en praktisch tuinwerk, gemaakt door haarzelf en haar vader Rob Herwig. Zij levert foto’s en teksten aan diverse tijdschriften.

Haar eerste tuinboek verscheen in 1989 bij uitgeverij Terra, in 2012 kwam haar 36e boek uit. Van de Tuinplantenencyclopedie op kleur is inmiddels de 9e druk verschenen. Voor de vertaling van haar boek De Familiemoestuin bij Kosmos Uitgevers ontving zij de DGG-Buchpreis (beste Duitse tuinboek van 2008).

Kleurgebruik in de tuin is een belangrijk thema in een groot aantal titels, daarnaast toepassing van het grote sortiment tuinplanten. Vanaf 2010 geeft zij workshops over kleurgebruik in de tuin, het maken van beplantingsplannen, tuinplantenkennis en tuinfotografie. Modeste heeft een lesbevoegdheid (HBO Nederlands).

Meer informatie vindt u op www.modesteherwig.eu. Op de website www.garden-and-flowers.nl presenteert Modeste een uitgebreide plantendatabase.

Modeste geeft onder andere les in Ontwerpen met Beplanting en Seizoensborder.

Gert-Jan Vos

Iedere vierkante meter in ons land is uniek en als tuin- en landschapsontwerper streef ik ernaar om dat zo te houden en liever nog, te versterken. Door factoren als ligging en wensen van de opdrachtgever, biedt iedere buitenruimte kansen voor een praktisch en esthetisch waardevol ontwerp. Mijn passie voor onze buitenruimte is mijn drijfveer om ons vakgebied uit te dragen.

Vanuit een mbo hoveniersopleiding aan het Prinsentuin College ben ik, via de studie Landscape Design aan HAS Hogeschool, in de ontwerpwereld terecht gekomen. Met mijn ontwerpbureau Buro Buitenom exterieurontwerpers ben ik dagelijks bezig met het creëren van tijdloze buitenruimtes. Groen in de vorm van bomen, heesters en vaste beplanting is wat mij betreft essentieel om een sfeervolle tuin te ontwerpen.

Ik voorzie dat tuinarchitecten een steeds grotere rol gaan spelen in de vormgeving en beleving van onze leefomgeving. In de huidige 24/7 maatschappij is de tuin steeds vaker dé uitvalsbasis voor ultieme ontspanning. Ik voel me trots dat wij dit voor een opdrachtgever kunnen realiseren. Zonder doordacht ontwerp kan naar mijn mening geen enkele tuin slagen.

Marleen Bos

Naast mijn werk als tekstschrijver en interviewer, werk ik sinds 2002 regelmatig als freelance marketeer voor uiteenlopende organisaties, met name in de culturele sector. Nu, sinds maart 2019 bij de OntwerpAcademie, in een voor mij nieuwe branche. In samenwerking met het team, verzorg ik de in- en externe communicatie en onderhoud de contacten met pers en relevante bladen en magazines. Daarnaast starten we met een serie interviews met (oud-)studenten van de opleidingen Tuinarchitectuur en Plantenkennis. Want, wie kunnen het verhaal van de OntwerpAcademie nu beter vertellen dan zij!?

Sinds de verhuizing naar ons eigen pand in Boskoop, midden in het Groene Hart, maken we continu nieuwe plannen voor samenwerkingen, excursies, lezingen, tentoonstellingen en in de toekomst wellicht kleine evenementen. Heb je tips, suggesties, ideeën voor samenwerkingsmogelijkheden of wil je een afspraak maken voor een interview met een van onze docenten of studenten? Stuur een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ik neem contact met je op.

Peter Kroesen

Kort na mijn examen aan de Technische Universiteit in Aken verhuisde ik naar Frankrijk, waar ik in 2006 een eigen architectenbureau heb opgezet. Met plezier heb ik bijna twaalf jaar lang klanten vanuit de hele wereld geholpen hun vakantiehuis te renoveren en te verbouwen.
Maar mijn echte passie ligt bij tuinen. Daarom ben ik in 2017 begonnen met de opleiding Tuinarchitectuur aan de OntwerpAcademie. Ik volgde de opleiding met zo veel plezier, dat ik graag daarvoor aan het werk ging toen de mogelijkheid zich voordeed.

Sinds begin 2019 begeleid ik studenten tijdens stageprojecten als onderdeel van de opleiding Tuinarchitectuur. Onder mijn begeleiding kunnen studenten het traject van een concrete tuinontwerpopdracht van A tot Z doorlopen. En zo extra ervaring opdoen voordat ze gaan ontwerpen voor eigen klanten. Daarnaast ben ik een van de docenten voor de populaire workshop Ontwerp je eigen tuin. Het is erg leuk de stroom aan creatieve ideeën van de tuinbezitter te helpen vertalen naar een mooi eigen tuiontwerp.

Met mijn bedrijf KROESENDESIGN, ontwerp ik in opdracht van HollandsZwartBont en maak voor eigen klanten ontwerpen voor huis en tuin.

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                       

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht