Subsidiemogelijkheden

Voor cursussen en opleidingen die je bij de OntwerpAcademie volgt is het in bepaalde situaties mogelijk om een deel, soms zelfs het volledige, opleidingsbedrag terug te krijgen dankzij diverse subsidieregelingen. Het loont de moeite om na te gaan of je hiervoor in aanmerking komt. Neem voor meer informatie contact op met de betreffende instantie.

Onderstaand een overzicht van de  verschillende mogelijkheden.

STAP-regeling voor opleidingen met NRTO-erkenning

Met de STAP-regeling (Stimulans Arbeidsmarkt Positie) is vanaf 1 maart 2022 voor iedereen van 18 jaar en ouder een individueel ontwikkelbudget binnen handbereik. Deze regeling komt in de plaats van de fiscale aftrek voor studiekosten. Je kunt nu op eenvoudige wijze zelf de financiering voor scholing aanvragen. Let wel: er het budget is beperkt, op = op. Per aanvraag is een maximaal budget van €1000,- beschikbaar. Er zijn 6 aanvraagrondes per jaar (in 2022 zijn er 5 aanvraagrondes).
Lees meer informatie over de STAP-regeling, of en hoe je in aanmerking komt, data van de aanvraagrondes en hoe het werkt
hier.

Studiekosten voor ondernemers met eigen bureau/ bedrijf aftrekbaar

Heb je een eigen bedrijf of wil je een eigen onderneming/ bureau starten? Studiekosten zijn dan aftrekbaar als je een opleiding, cursus of training volgt om je vakkennis op peil te houden en uit te breiden in het belang van het voortbestaan van je onderneming. Maar de kosten zijn alleen aftrekbaar als u ze maakt om bestaande vakkennis op peil te houden. Lees meer over de voorwaarden.

Gratis loopbaancoaching

Weet je niet goed welk werk bij je past of welke kansen je hebt op de arbeidsmarkt? Wil je advies over mogelijke opleidingen? Of hoe je een CV opstelt? Deze en allerlei andere vragen kun je stellen aan een loopbaancoach. Vanaf 1 april 2022 kun je een gratis ontwikkeladvies aanvragen. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Je bent ouder dan 18, maar jonger dan de pensioengerechtigdeleeftijd
  • Je werkt of bent werkzoekend; ook zzp-ers komen er voor inaanmerking
  • Je hebt een opleiding op MBO-1, MBO-2 of VMBO-niveau, of je hebt geen diploma’s
  • Je hebt een band met de Nederlandse arbeidsmarkt

Een ontwikkeladvies is een soort loopbaanbegeleidingstraject. Het bestaat uit minimaal 4 begeleidingsuren. Na afloop ontvang je een gespreksverslag en een ontwikkelplan met vaak ook tips voor trainingen en opleidingen.

Om voor dit advies in aanmerking te komen moet je je aanmelden bij een gekwalificeerde loopbaancoach die dit STAP-Ontwikkeladvies aanbiedt. De loopbaancoach neemt contact met je op en vraagt de subsidie voor je aan. Op de pagina STAP-budget.nl | vind een coach kun je een coach zoeken en je aanmelden. Doe dat snel: er is subsidie beschikbaar voor maximaal 15.000 ontwikkeladviezen.

Colland Arbeidsmarkt

Colland is het samenwerkingsverband tussen fondsen en regelingen in de agrarische en groene sector. Zij bieden diverse subsidies aan voor o.a. trainingen en opleidingen (mbo en hoger onderwijs). De cursussen en opleidingen waarvoor een subsidie aangevraagd kan worden, staan overzichtelijk gegroepeerd in cursusgroepen. Declaratie moet via de website van Colland gebeuren, uiterlijk 2 maanden na de laatste cursusdag. Informatie: www.collandarbeidsmarkt.nl

Individueel Keuze Budget voor ambtenaren

Ben je werkzaam als gemeenteambtenaar? Dan ontvang je naast salaris ook een vrij besteedbaar budget: het Individueel Keuze Budget (IKB). Hiermee kun je opleidingskosten betalen als deze loopbaan gerelateerd zijn en niet of gedeeltelijk door je werkgever worden betaald. Informatie: www.vng.nl/rubrieken/onderwerpen/individueel-keuzebudget-ikb

Gemeentelijke ondersteuning

Met een laag inkomen heb je soms recht op hulp vanuit je gemeente. Wat vergoed wordt en welke regels daarvoor gelden, verschilt per gemeente. Informeer bij de gemeente waar je woont.

Scholing en re-integratie via het UWV

Bij het UWV kun je een opleiding of cursus volgen als onderdeel van je re-integratie. Onze opleiding Tuinarchitectuur is in het verleden al verschillende malen goedgekeurd door het UWV. Bespreek de mogelijkheid met je adviseur of de arbeidsdeskundige van het UWV.

Het Nibud

Kijk ook eens op www.nibud.nl. Er bestaan diverse tegemoetkomingen. Soms meer dan je denkt. Bereken in een paar stappen op welke bedragen je mogelijk recht hebt en zie waar je deze kunt aanvragen. En, wist je dat je onafhankelijken kosteloos loopbaan- en scholingsadvies kunt krijgen? Kijk op www.nlleertdoor.com en www.lerenenwerken.nl.

Vragen over subsidies?

Stuur een mail naar werk@ontwerpacademie.nl

Download de brochure
Stel je vraag
meld je aan voor een proefles