Ingrid van der Ven

De plantenwereld heeft mij altijd enorm gefascineerd. De diversiteit lijkt oneindig. Het werd een tweede natuur om er voortdurend meer over te willen weten, eerst als liefhebber en uiteindelijk, vanuit een carrière-switch, beroepsmatig.

Ik volgde de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Na verdere specialisaties, zoals de minor Stedelijke Beplanting en beplantingscursussen bij o.a. Sanne Horn en Annet Scholma (Buro Mien Ruys), richtte ik me vanaf eind 2016 volledig op het geven van beplantingsadvies (Beplantingsburo Uniek).

Goede kennis van beplanting vormt, naar mijn mening, de essentie van de groensector en begint vooral met goede scholing. Vandaar dat, toen de mogelijkheid zich aandiende om aan dat laatste te mogen bijdragen, ik deze kans met beide handen aangreep.

In 2017 startte ik als plantenkennis docent bij de OntwerpAcademie met het inhoudelijk opzetten van de afdeling plantenkennis, het vormgeven van de cursussen, samenstellen van het lesmateriaal en het verzorgen van de lessen. Een omvangrijke en vooral hele dankbare taak. De plantenwereld in al zijn complexiteit toegankelijk maken voor een brede doelgroep, vind ik een prachtige uitdaging.

De OntwerpAcademie heeft een dynamisch en bevlogen team, waarbij elk lid vanuit eigen expertise bijdraagt aan ons lesprogramma. Het werken binnen dit team, aan het steeds verder optimaliseren van het groenonderwijs, vind ik bijzonder inspirerend en een heel mooi voorbeeld van synergie.

Plantenkennis, het delen van kennis en liefde voor planten, is voor mij het mooist denkbare vak.

Terug naar ons team