Cursussen over Beplanting

Bij het ontwerpen van tuinen, openbare ruimten, parken en pleinen is de plantenkeuze van grote invloed op de identiteit, de kosten en de functie van een ontwerp. Een solide kennis van de diverse soorten en toepassingen is dus zeer belangrijk. Hieronder vind je diverse cursussen die we aanbieden met betrekking tot beplanting. Wij bieden een doorgaande educatieve lijn aan, je kunt dus op elk niveau starten en jezelf blijven ontwikkelen tot een professionele en onderscheidende ontwerper.

Cursussen Plantenkennis

Cursussen Plantenkennis

"Ingrid geeft les op een heldere manier die effectief is voor zowel mensen met veel als met weinig ervaring. De lessen zijn samenhangend en interactief, ik heb ze met veel plezier gevolgd. Ingrid is toegankelijk, vriendelijk en straalt passie uit: heel aanstekelijk! Zou de cursus Plantenkennis Basis aan iedere beginner aanraden" - oud-student Lisa van Schagen, dakarchitect bij De Dakdokters 

Plantenkennis is onmisbaar voor hoveniers, tuinontwerpers en (landschaps)architecten. De Plantenkennis cursussen zijn bedoeld voor iedereen die beroepsmatig actief is, dan wel professionele ambities heeft. Hoveniers die zich verder willen bekwamen in tuinontwerpen en die hun kennis op peil willen brengen, tuinarchitecten en tuinontwerpers die hun plantenkennis willen verrijken, inrichters van publieke ruimten en natuurlijk ook voor gemotiveerde plantenliefhebbers. Voorkennis om een van deze cursussen te volgen is niet noodzakelijk. Een bredere praktijkervaring in het groene vak helpt natuurlijk wel, net als een stevige discipline en dito motivatie.

Meer informatie


Biodivers Ontwerpen gericht op wilde bijen & dagvlinders

Biodivers Ontwerpen gericht op wilde bijen & dagvlinders

Insecten hebben een belangrijke plek in ons ecosysteem. Insecten – en met name bijen en vlinders – zijn van invloed op het welzijn van planten en dieren als vogels, vleermuizen en amfibieën, hun voedsel én onze eigen voedselvoorziening. Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting afhankelijk van de bestuiving van de bij.

Hoe creëer je (delen van) tuinen en openbare ruimtes waar wilde bijen en vlinders graag komen? Welke keuzes kun je als tuinbezitter, tuinarchitect en hovenier maken, welke planten kun je opnemen om toename van insecten te stimuleren?

Meer informatie


Toegepaste Beplantingsleer

Toegepaste Beplantingsleer

“Wat was het interessant met al die verschillende gastsprekers. Onderwerpen varieerden van boomkwekerij, wadi, sedumdak tot voedselbos” – Student Jetteke Sjouke

De 7-daagse cursus is geschikt voor hoveniers die zich verder willen ontwikkelen met beplanting en ontwerpen. Tuinontwerpers die het maken van beplantingsplannen op een andere manier willen benaderen en tuinontwerpers die met succes de vakopleiding tuinarchitectuur hebben afgerond.

- Tuinontwerpers en ontwerpende hoveniers die zich meer willen bekwamen in beplantingsleer en de toepassing er van zowel in stedelijk als landelijk gebied.
- Een ieder die beroepsmatig met beplanting bezig is en meer verdieping zoekt.

Meer informatie


Ruyten Beplantingsmethodiek - IBR

Ruyten Beplantingsmethodiek - IBR

De cursus Ruyten Beplantingsmethodiek-IBR is interessant voor hen die zich willen verdiepen op het gebied van plantenkennis. Het is een logische vervolgstap op onze opleiding Plantenkennis Compleet, maar je kunt hem ook volgen zonder dat je deze opleiding gedaan hebt. Het is een methode die gebaseerd is op lokaal gemeten groeivoorspelling en groeiprestaties vertaald naar groeicurven van bomen en struiken, bedoeld voor het ontwerpen voor allerlei vormen van stedelijke en landschappelijke beplantingen. De beplantingsmethodiek staat ook bekend als de Integrale Beplantingsmethode Ruyten: IBR.

Hoe maak je een groeivoorspelling? Hoe maak je de groeicurve? Hoe gebruik je dat in een beplantingsplan?

Meer informatie


Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten, stuur ons een mail of bel even.

Tijdens de studievoorlichtingsbijeenkomsten op elke eerste of tweede zaterdag van de maand, kun je bij ons terecht met al je vragen over onze cursussen en opleidingen. Kijk hier voor meer informatie.

Tot ziens bij de OntwerpAcademie!

 

 

Logo_ontwerpacademie
   

Contact algemeen

Contact studentenzaken

Online

                               

Adres

  • Bezoek- en correspondentieadres 
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Boskoop
  • Belgiëlaan 1A5, 2391 PH Hazerswoude-Dorp
  • Leslocatie Tuinvisie, Utrecht
  • Rutherfordweg 75, 3542 CN Utrecht